Ваканцията наближава. Къде и какво могат да работят тийнейджърите през лятото?

тийнейджър

Материал от рубриката #СемейниФинанси, подготвена за URBN и Dir.bg.

Учебната година е към края си. Децата и тийнейджърите са доволни, че им предстои почивка, а родителите притеснени как да организират лятото. И докато при по-малките обикновено летните месеци са свързани с лагери, почивки и извънкласни занимания, то за по-големите активно стои въпросът за възможностите за работа.

Работа ли е на децата да работят?

„Работата на детето е да се съсредоточи върху ученето.“

„Има цял живот да работи, детството е за безгрижие.“

Вероятно всеки е чувал подобни забележки. Или дори ги е изричал. И вероятно този материал ще породи полемика именно в тази посока. 12 юни е обявен за Световен ден срещу детския труд – глобален проблем, който в световен мащаб лишава милиони деца от детство и достъп до образование, натоварвайки ги с тежък физически труд.

Тук няма да засягаме този важен социален проблем, а ще обърнем поглед към възможностите и ползите, които подходящата работа още от ученически години дава на младежите. Защото ангажирането на децата и тийнейджърите с работа може да им даде редица знания и умения, конкуриращи се с наученото в училище. Защото работата не е непременно нещо скучно, нежелано, отдалечаващо ни от удоволствието. И е вредно да задаваме този стереотип на мислене на децата си.

С какво работата може да е полезна на децата и тийнейджърите?

Работата помага на тийнейджърите в оценяването на стойността на парите. Докато получават всичко наготово от родителите, децата често нямат реална представа за връзката между парите, времето, труда и вещите, които притежаваме. Когато получат възможност да печелят пари чрез полагане на личен труд, отношението към парите става съвсем различно.

Лично спечелените пари дават вкуса на независимост и успех, но и учат на внимание към собствения бюджет, дават възможност да бъдат приложени умения в управлението му, да бъдат допуснати първите грешки в това дори. Нископлатеният труд може да помогне на предприемчивото дете да измисли също нова бизнес идея и да развихри предприемаческия си хъс.

Под „работа“ тук говорим за различни форми на структурирана дейност на детето или тийнейджъра в полза на дадена организация или на общността или пък за развитието на лична инициатива. Това може да е подкрепа по проекти, стаж, трудов договор или предприемачество.

Тийнейджъри през лятото често биват ангажирани в сферата на ресторантьорството, хотелиерството и туризма; в грижата за по-малки деца; в магазини и пр. Нерядко родителите приемат това като загуба на време, тъй като спечелените пари не са много, а детето им върши дейности, които те не биха искали да се превръщат в негова професия.

Да, стаж или работа в професионалната област, в която тийнейджърът е изкушен да се развива, би била изключително полезна. Би му дала възможност за по-добро кариерно ориентиране и по-обмислен избор на специалност за висше образование след това.

Но на тази възраст работа не е толкова за изграждане професионален опит и CV, колкото за трупане на житейски опит. Работата в по-млада възраст спомага и за придобиване на трудови навици и полезни умения за комуникативност, точност, отговорност, справяне с конфликти. Често пишем тези неща в CV-то си по инерция, без да влагаме особено значение на думите и без да сме наясно дали действително ги притежаваме. Истината е обаче, че тези soft skills са нещо изключително важно в корпоративната култура и в реална среда биват високо оценявани от работодатели и екипи.

работа през лятото

Какво би мотивирало тийнейджъра да търси работа?

Индивидуални са интересите и мотивацията на всеки човек. Но ето някои важни въпроси, върху които всеки тийнейджър може да се замисли:

Собствено изкарани пари

Финансовият въпрос е сред основните причини подрастващи и тийнейджъри да търсят източници на доход извън семейството. Наред с темата за парите удоволствието и гордостта от лично постигната (частична) финансова независимост от родителите е голямо.

Да се приближим до личната си финансова цел

Вероятно всяко дете и тийнейджър има своя скъпо струваща мечта. Пътуване или преживяване, скъп университет или курс, първия автомобил или друга скъпа вещ. Възможността с личния си труд и ангажираност да се приближиш по-бързо до своята финансова цел е доста мотивираща.

Добър старт за CV-то

Независимо дали говорим за неквалифициран труд или работа в конкретна професионална сфера, неплатен стаж, доброволчески труд или трудов договор, натрупаният опит и умения са ценни както сами по себе си, така и заради възможността да бъдат включени в автобиографията на младежа. Подобна ангажираност е високо ценена и при кандидатстване в западни университети и би могла да помогне в класирането.

Кариерен ориентир

Опитът в различни сфери в ранна възраст може да помогне много на тийнейджъра да избере правилната професия за себе си и да се насочи по-добре към следващата стъпка в образованието си.

Забавление

„Работа“ не означава непременно нещо скучно и трудно. За тийнейджъра това е възможност да тества нова среда, да срещне интересни хора, да монетизира личните си дарби, умения или хобита. А да не забравяме, че с припечелените средства всъщност ще има възможност да удовлетворява и немалка част от ежедневните си желания, да заделя повече за нещата, които му доставят удоволствие, за интересни и забавни преживявания с приятели, да има по-добро самочувствие.

Къде и каква работа може да потърси вашия тийнейджър?

Стаж в определена професионална сфера

Ако говорим за ангажираност в определена професионална сфера, в която тийнейджърът би искал да се развива, в тази възраст по-скоро възможността е за неплатен стаж. Изкушени от желанието да припечелят някой лев през ваканцията, много подрастващи пренебрегват този вариант. На неплатеният стаж обаче трябва са се гледа като на инвестиция; възможност тийнейджърът да увеличи знанията и уменията си; да черпи опит безплатно от добрите и утвърдени професионалисти. Което на свой ред би го направило по-конкурентен и успешен вбъдеще.

В летните месеци офисите на големите компании често са по-свободни заради планираните годишни отпуски на служителите. Това е възможност за тези компании без притеснение да приемат гостуващи ученици и стажанти. В зависимост от конкретната бизнес сфера лятото често е и време, в което екипите са по-малко натоварени. Тавя е добра възможност стажантите да потърсят повече внимание от страна на експертите, да обиколят различни звена в компанията. Дали ще изкара стажа си в правене на кафе за срещите в офиса или ще помага в реализацията на реални проекти на компанията – обикновено зависи от самия стажант и неговия хъс и инициативност.

Стартиране на собствена бизнес инициатива

Едни от най-успешните хора в света са стартирали своите първи бизнес проекти като тийнейджъри. Разкажете на вашите деца някои от тези успешни истории, провокирайте ги да помислят за своите таланти, интереси и хобита и могат ли те да бъдат превърнати в бизнес стратегия. Бъдете техните бизнес-ангели и подкрепете първите им стъпки. Тийнейджърите често са непостоянни, емоционални, нетърпеливи. Но дори и грешките, които ще допуснат по пътя на реализация на своя бизнес проект, са ценни уроци.

Включване в семейния бизнес

Ако семейството има свой бизнес, най-обичайното решение е включването на тийнейджъра в дейностите на фирмата. Често подрастващите не се чувстват комфортно да работят под прякото ръководство на родителите си или се смущават от отношението на останалите служители. Но пък това е една от най-добрите възможности да получат задълбочен опит и знания в разнообразни звена от дейността на компанията.

Нерядко се появява и друг проблем – очакванията на родителите за поемане на щафетата може да не съответстват на интересите и мечтите на децата им за професионална реализация. Не бива да оказваме твърде голям натиск в такъв случай, а да се вслушаме в талантите и заложбите на тийнейджъра. Сега е неговото време да експериментира.

Заетост в сферата на услугите

Ако за професионалните знания се изисква целенасочена ангажираност в определена сфера на дейност, то голяма част от допълнителните житейски умения, които трудовият опит дава, могат да бъдат придобити дори и с неквалифицирана заетост в областта на услугите.

Такъв тип дейност също може да спомогне за упражняване на важни за образователния процес умения. Ако живеете в населено място с културен туризъм, например, тийнейджърът може да води туристически групи от чужденци на езика, който владее. И освен да упражнява езиковите си умения, да научи интересна информация за историята и културата на своя регион.

Ангажиране на знания и таланти

Колкото и да ни се струва, че тийнейджърите имат много какво да учат от живота, техният опит и знания също могат да бъдат ценни… за по-малките. Големите ученици често се оказват чудесни преподаватели, детегледачи или аниматори на малки деца заради енергията и емоционалната близост. Ако вашият тийнейджър е медалист в състезанията по математика, пръв по точки в олимпиадите по литература, печели конкурси за есета по английски, рисува като истински художник – може да вложи тези знания и обучавайки. Така би видял и реалните ползи от своята прилежност в уроците под формата на лично изкарани пари.

Блогинг, влогинг, инфлуенсърство

Тийнейджърите прекрават огромна част от свободното си време онлайн и в социалните мрежи. От последователи те могат да се превърнат в създатели на съдържание и добавена стойност. Обсъдете заедно кои са темите и форматите, в които вашият тийнейджър смята, че има какво да сподели и може да бъде интересен. Подкрепяйте неговата активност – но и обсъдете сериозно темата за сигурността в интернет пространството.

Доброволчески труд

Доброволческият труд, наред с ползите за общността, има и (не)волен образователен ефект върху децата. Доброволческата дейност спомага за придобиването и развитието на важни социални умения като работа в екип, общителност, справяне в кризисни ситуации, лидерски и организационни качества. Помага на тийнейджъра да приема социалните и културни различния, разширява кръгозора и разбирането за „другостта“. Участието и най-вече осмислянето на благотворителни и доброволчески инициативи помага на подрастващия да развие своята ценностна координатна система и разбирането за стойността.

работа за ученици

Как тийнейджърът да търси работа?

Интернет пространството, разбира се, е най-добрият приятел на търсещия работа тийнейджър. На първо място са различните официални платформи за заетост.

Все по-популярни, особено за свободните професии, са и групите за ангажиране на фрийленсъри в социалните мрежи. Ако тийнейджърът има интереси в областта на дизайна, фотографията или видео заснемането, програмирането и др., може да публикува свое представяне в такива групи или да търси реализация сред обявите там.

Не на последно място, сега е моментът тийнейджърът да научи силата на нетуъркинга. Огледайте заедно с вашето дете кръга ви от познати и приятели, помислете дали някой от тях би търсил млад служител за лятото или просто помислете за компания, в която ученикът мечтае да влезе.

Трудово-правни аспекти на заетостта на непълнолетни

В България ангажирането по трудов договор на лица до 16 години е забранено. По изключение разрешение за труд може да получи и дете, навършило 14 г., с разрешение от родителите. 

Всеки работодател, който предстои да наеме непълнолетно лице, трябва предварително да подаде към  областната Инспекция по труда искане за разрешение за сключване на трудов договор. Искането бива придружавано от пакет документи, сред които описание на работата, оценка на риска, медицинско удостоверение и медицинско заключение и др.

Услугата е безплатна и в рамките на 7 работни дни Инспекцията по труда се произнася по заявлението. Администрацията може да откаже да даде разрешение при работа на терен с високо ниво на шум или неподходящи температури; при работа с опасни вещества и рискови съоръжения; при работа, свързана с тежък физически труд и пренасяне на товари. Работният ден за непълнолетни трябва да е не повече от 7 часа, като е забранен нощният и извънредният труд.

Извън трудовите отношения малолетни и непълнолетни, независимо от възрастта, няма пречка да получават хонорари и възнаграждения за извършени дейности. По граждански договор за услуги, например, или като продават свои произведения (handmade изделия, картини и пр.). В случай на договор той се сключва с детето чрез родител. Деца на различни възрасти могат да участват в кино продукции, театрални или музикални прояви; да получават хонорар от инфлуенсърска дейност и реклама; да получават заплащане от продажбата на изработени от тях изделия и продукти и пр. Важно е да отбележим, че и в този случай върху получения доход се дължат съответните осигуровки и данъци.

Само през лятото ли?

Обикновено родителите се тревожат, че допълнителни ангажименти през учебната година ще попречат на образователния процес; ще развалят дисциплината и оценките в училище. Донякъде е така – разбира се, през учебната година тийнейджърът не може да се ангажира с целодневна работа.

Обмислете с детето си обаче възможностите за целогодишно ангажиране в отделни проекти, уикендни дейности, доброволчески труд и лични инициативи. Добавената стойност, която този труд носи под формата на дисциплина, отговорност, по-добро управление на времето, може да се окаже много полезна и в клас.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *