Продължете към съдържанието
Начало » Ваканцията наближава. Къде и какво могат да работят тийнейджърите през лятото?

Ваканцията наближава. Къде и какво могат да работят тийнейджърите през лятото?

Материал от рубриката #СемейниФинанси, подготвена за URBN и Dir.bg.

Учебната година е към края си. Децата и тийнейджърите са доволни, че им предстои почивка, а родителите притеснени как да организират лятото. И докато при по-малките обикновено летните месеци са свързани с лагери, почивки и извънкласни занимания, то за по-големите активно стои въпросът за възможностите за работа.

Работа ли е на децата да работят?

„Работата на детето е да се съсредоточи върху ученето.“

„Има цял живот да работи, детството е за безгрижие.“

Вероятно всеки е чувал подобни забележки. Или дори ги е изричал. И вероятно този материал ще породи полемика именно в тази посока. 12 юни е обявен за Световен ден срещу детския труд – глобален проблем, който в световен мащаб лишава милиони деца от детство и достъп до образование, натоварвайки ги с тежък физически труд.

Тук няма да засягаме този важен социален проблем, а ще обърнем поглед към възможностите и ползите, които подходящата работа още от ученически години дава на младежите. Защото ангажирането на децата и тийнейджърите с работа може да им даде редица знания и умения, конкуриращи се с наученото в училище. Защото работата не е непременно нещо скучно, нежелано, отдалечаващо ни от удоволствието. И е вредно да задаваме този стереотип на мислене на децата си.

С какво работата може да е полезна на децата и тийнейджърите?

Работата помага на тийнейджърите в оценяването на стойността на парите. Докато получават всичко наготово от родителите, децата често нямат реална представа за връзката между парите, времето, труда и вещите, които притежаваме. Когато получат възможност да печелят пари чрез полагане на личен труд, отношението към парите става съвсем различно.

Лично спечелените пари дават вкуса на независимост и успех, но и учат на внимание към собствения бюджет, дават възможност да бъдат приложени умения в управлението му, да бъдат допуснати първите грешки в това дори. Нископлатеният труд може да помогне на предприемчивото дете да измисли също нова бизнес идея и да развихри предприемаческия си хъс.

Под „работа“ тук говорим за различни форми на структурирана дейност на детето или тийнейджъра в полза на дадена организация или на общността или пък за развитието на лична инициатива. Това може да е подкрепа по проекти, стаж, трудов договор или предприемачество.

Тийнейджъри през лятото често биват ангажирани в сферата на ресторантьорството, хотелиерството и туризма; в грижата за по-малки деца; в магазини и пр. Нерядко родителите приемат това като загуба на време, тъй като спечелените пари не са много, а детето им върши дейности, които те не биха искали да се превръщат в негова професия.

Да, стаж или работа в професионалната област, в която тийнейджърът е изкушен да се развива, би била изключително полезна. Би му дала възможност за по-добро кариерно ориентиране и по-обмислен избор на специалност за висше образование след това.

Но на тази възраст работа не е толкова за изграждане професионален опит и CV, колкото за трупане на житейски опит. Работата в по-млада възраст спомага и за придобиване на трудови навици и полезни умения за комуникативност, точност, отговорност, справяне с конфликти. Често пишем тези неща в CV-то си по инерция, без да влагаме особено значение на думите и без да сме наясно дали действително ги притежаваме. Истината е обаче, че тези soft skills са нещо изключително важно в корпоративната култура и в реална среда биват високо оценявани от работодатели и екипи.

работа през лятото

Какво би мотивирало тийнейджъра да търси работа?

Индивидуални са интересите и мотивацията на всеки човек. Но ето някои важни въпроси, върху които всеки тийнейджър може да се замисли:

Собствено изкарани пари

Финансовият въпрос е сред основните причини подрастващи и тийнейджъри да търсят източници на доход извън семейството. Наред с темата за парите удоволствието и гордостта от лично постигната (частична) финансова независимост от родителите е голямо.

Да се приближим до личната си финансова цел

Вероятно всяко дете и тийнейджър има своя скъпо струваща мечта. Пътуване или преживяване, скъп университет или курс, първия автомобил или друга скъпа вещ. Възможността с личния си труд и ангажираност да се приближиш по-бързо до своята финансова цел е доста мотивираща.

Добър старт за CV-то

Независимо дали говорим за неквалифициран труд или работа в конкретна професионална сфера, неплатен стаж, доброволчески труд или трудов договор, натрупаният опит и умения са ценни както сами по себе си, така и заради възможността да бъдат включени в автобиографията на младежа. Подобна ангажираност е високо ценена и при кандидатстване в западни университети и би могла да помогне в класирането.

Кариерен ориентир

Опитът в различни сфери в ранна възраст може да помогне много на тийнейджъра да избере правилната професия за себе си и да се насочи по-добре към следващата стъпка в образованието си.

Забавление

„Работа“ не означава непременно нещо скучно и трудно. За тийнейджъра това е възможност да тества нова среда, да срещне интересни хора, да монетизира личните си дарби, умения или хобита. А да не забравяме, че с припечелените средства всъщност ще има възможност да удовлетворява и немалка част от ежедневните си желания, да заделя повече за нещата, които му доставят удоволствие, за интересни и забавни преживявания с приятели, да има по-добро самочувствие.

Къде и каква работа може да потърси вашия тийнейджър?

Стаж в определена професионална сфера

Ако говорим за ангажираност в определена професионална сфера, в която тийнейджърът би искал да се развива, в тази възраст по-скоро възможността е за неплатен стаж. Изкушени от желанието да припечелят някой лев през ваканцията, много подрастващи пренебрегват този вариант. На неплатеният стаж обаче трябва са се гледа като на инвестиция; възможност тийнейджърът да увеличи знанията и уменията си; да черпи опит безплатно от добрите и утвърдени професионалисти. Което на свой ред би го направило по-конкурентен и успешен вбъдеще.

В летните месеци офисите на големите компании често са по-свободни заради планираните годишни отпуски на служителите. Това е възможност за тези компании без притеснение да приемат гостуващи ученици и стажанти. В зависимост от конкретната бизнес сфера лятото често е и време, в което екипите са по-малко натоварени. Тавя е добра възможност стажантите да потърсят повече внимание от страна на експертите, да обиколят различни звена в компанията. Дали ще изкара стажа си в правене на кафе за срещите в офиса или ще помага в реализацията на реални проекти на компанията – обикновено зависи от самия стажант и неговия хъс и инициативност.

Стартиране на собствена бизнес инициатива

Едни от най-успешните хора в света са стартирали своите първи бизнес проекти като тийнейджъри. Разкажете на вашите деца някои от тези успешни истории, провокирайте ги да помислят за своите таланти, интереси и хобита и могат ли те да бъдат превърнати в бизнес стратегия. Бъдете техните бизнес-ангели и подкрепете първите им стъпки. Тийнейджърите често са непостоянни, емоционални, нетърпеливи. Но дори и грешките, които ще допуснат по пътя на реализация на своя бизнес проект, са ценни уроци.

Включване в семейния бизнес

Ако семейството има свой бизнес, най-обичайното решение е включването на тийнейджъра в дейностите на фирмата. Често подрастващите не се чувстват комфортно да работят под прякото ръководство на родителите си или се смущават от отношението на останалите служители. Но пък това е една от най-добрите възможности да получат задълбочен опит и знания в разнообразни звена от дейността на компанията.

Нерядко се появява и друг проблем – очакванията на родителите за поемане на щафетата може да не съответстват на интересите и мечтите на децата им за професионална реализация. Не бива да оказваме твърде голям натиск в такъв случай, а да се вслушаме в талантите и заложбите на тийнейджъра. Сега е неговото време да експериментира.

Заетост в сферата на услугите

Ако за професионалните знания се изисква целенасочена ангажираност в определена сфера на дейност, то голяма част от допълнителните житейски умения, които трудовият опит дава, могат да бъдат придобити дори и с неквалифицирана заетост в областта на услугите.

Такъв тип дейност също може да спомогне за упражняване на важни за образователния процес умения. Ако живеете в населено място с културен туризъм, например, тийнейджърът може да води туристически групи от чужденци на езика, който владее. И освен да упражнява езиковите си умения, да научи интересна информация за историята и културата на своя регион.

Ангажиране на знания и таланти

Колкото и да ни се струва, че тийнейджърите имат много какво да учат от живота, техният опит и знания също могат да бъдат ценни… за по-малките. Големите ученици често се оказват чудесни преподаватели, детегледачи или аниматори на малки деца заради енергията и емоционалната близост. Ако вашият тийнейджър е медалист в състезанията по математика, пръв по точки в олимпиадите по литература, печели конкурси за есета по английски, рисува като истински художник – може да вложи тези знания и обучавайки. Така би видял и реалните ползи от своята прилежност в уроците под формата на лично изкарани пари.

Блогинг, влогинг, инфлуенсърство

Тийнейджърите прекрават огромна част от свободното си време онлайн и в социалните мрежи. От последователи те могат да се превърнат в създатели на съдържание и добавена стойност. Обсъдете заедно кои са темите и форматите, в които вашият тийнейджър смята, че има какво да сподели и може да бъде интересен. Подкрепяйте неговата активност – но и обсъдете сериозно темата за сигурността в интернет пространството.

Доброволчески труд

Доброволческият труд, наред с ползите за общността, има и (не)волен образователен ефект върху децата. Доброволческата дейност спомага за придобиването и развитието на важни социални умения като работа в екип, общителност, справяне в кризисни ситуации, лидерски и организационни качества. Помага на тийнейджъра да приема социалните и културни различния, разширява кръгозора и разбирането за „другостта“. Участието и най-вече осмислянето на благотворителни и доброволчески инициативи помага на подрастващия да развие своята ценностна координатна система и разбирането за стойността.

работа за ученици

Как тийнейджърът да търси работа?

Интернет пространството, разбира се, е най-добрият приятел на търсещия работа тийнейджър. На първо място са различните официални платформи за заетост.

Все по-популярни, особено за свободните професии, са и групите за ангажиране на фрийленсъри в социалните мрежи. Ако тийнейджърът има интереси в областта на дизайна, фотографията или видео заснемането, програмирането и др., може да публикува свое представяне в такива групи или да търси реализация сред обявите там.

Не на последно място, сега е моментът тийнейджърът да научи силата на нетуъркинга. Огледайте заедно с вашето дете кръга ви от познати и приятели, помислете дали някой от тях би търсил млад служител за лятото или просто помислете за компания, в която ученикът мечтае да влезе.

Трудово-правни аспекти на заетостта на непълнолетни

В България ангажирането по трудов договор на лица до 16 години е забранено. По изключение разрешение за труд може да получи и дете, навършило 14 г., с разрешение от родителите. 

Всеки работодател, който предстои да наеме непълнолетно лице, трябва предварително да подаде към  областната Инспекция по труда искане за разрешение за сключване на трудов договор. Искането бива придружавано от пакет документи, сред които описание на работата, оценка на риска, медицинско удостоверение и медицинско заключение и др.

Услугата е безплатна и в рамките на 7 работни дни Инспекцията по труда се произнася по заявлението. Администрацията може да откаже да даде разрешение при работа на терен с високо ниво на шум или неподходящи температури; при работа с опасни вещества и рискови съоръжения; при работа, свързана с тежък физически труд и пренасяне на товари. Работният ден за непълнолетни трябва да е не повече от 7 часа, като е забранен нощният и извънредният труд.

Извън трудовите отношения малолетни и непълнолетни, независимо от възрастта, няма пречка да получават хонорари и възнаграждения за извършени дейности. По граждански договор за услуги, например, или като продават свои произведения (handmade изделия, картини и пр.). В случай на договор той се сключва с детето чрез родител. Деца на различни възрасти могат да участват в кино продукции, театрални или музикални прояви; да получават хонорар от инфлуенсърска дейност и реклама; да получават заплащане от продажбата на изработени от тях изделия и продукти и пр. Важно е да отбележим, че и в този случай върху получения доход се дължат съответните осигуровки и данъци.

Само през лятото ли?

Обикновено родителите се тревожат, че допълнителни ангажименти през учебната година ще попречат на образователния процес; ще развалят дисциплината и оценките в училище. Донякъде е така – разбира се, през учебната година тийнейджърът не може да се ангажира с целодневна работа.

Обмислете с детето си обаче възможностите за целогодишно ангажиране в отделни проекти, уикендни дейности, доброволчески труд и лични инициативи. Добавената стойност, която този труд носи под формата на дисциплина, отговорност, по-добро управление на времето, може да се окаже много полезна и в клас.

@thelittlechief
50-30-20. Не, това не е новият стандарт за идеални женски пропорции. Но може да ни помогне да постигнем оптимални пропорции в личните си финанси. В поредица от материали за #СемейниФинанси на @urbn.bg насочваме вниманието към някои популярни техники за управление на личен бюджет. 

Накратко това правило се състои в спазването на следното разпределение при структуриране на месечния ни бюджет:
📌 50% от нетните ни приходи се разпределят за покриване на текущи нужди
📌 30% са отредени за "желанията"
📌 20% трябва да бъдат заделяни за спестявания, инвестиции и постигане на дългосрочните ни финансови цели

Правилото 50-30-20 насърчава да изведем спестяванията и инвестициите като приоритетна тема, да заделяме за финансовото си бъдеще далеч по-висок процент, сравнено с това, което по принцип правим. Моделът има редица недостатъци, но е подходящ най-вече за млади хора, които се стремят да наложат самоконтрол в разпределението на личния си бюджет, както и за семейства с доходи над средните.

Целия материал по темата може да видите в линк в стори и в био.

Опростена версия на разпределението 50-30-20 е правилото 80-20. Това означава 20% от разполагаемия си месечен доход да се стремим да заделяме за спестявания и дългосрочни финансови цели, а останалите 80% да обслужват текущите ни разходи.

#financialliteracy #familyfinance #thelittlechief #финансоваграмотност #бюджет #семеенбюджет
50-30-20. Не, това не е новият стандарт за идеални женски пропорции. Но може да ни помогне да постигнем оптимални пропорции в личните си финанси. В поредица от материали за #СемейниФинанси на @urbn.bg насочваме вниманието към някои популярни техники за управление на личен бюджет. Накратко това правило се състои в спазването на следното разпределение при структуриране на месечния ни бюджет: 📌 50% от нетните ни приходи се разпределят за покриване на текущи нужди 📌 30% са отредени за "желанията" 📌 20% трябва да бъдат заделяни за спестявания, инвестиции и постигане на дългосрочните ни финансови цели Правилото 50-30-20 насърчава да изведем спестяванията и инвестициите като приоритетна тема, да заделяме за финансовото си бъдеще далеч по-висок процент, сравнено с това, което по принцип правим. Моделът има редица недостатъци, но е подходящ най-вече за млади хора, които се стремят да наложат самоконтрол в разпределението на личния си бюджет, както и за семейства с доходи над средните. Целия материал по темата може да видите в линк в стори и в био. Опростена версия на разпределението 50-30-20 е правилото 80-20. Това означава 20% от разполагаемия си месечен доход да се стремим да заделяме за спестявания и дългосрочни финансови цели, а останалите 80% да обслужват текущите ни разходи. #financialliteracy #familyfinance #thelittlechief #финансоваграмотност #бюджет #семеенбюджет
преди 3 дни
View on Instagram |
1/9
Знаете ли, че...

В миналото китайските монети са отливани с кръгла форма и дупка в средата – като най-често дупката е с квадратна форма. Квадратната дупка помагала при изсичането – нанизвали се върху пръти с квадратен разрез, така че да не се местят и да бъде лесно заглаждането на ръбовете и запазването на еднакъв размер.
Тази дупка служела също, за да може монетите да бъдат нанизвани в низове от по 1000, които се приемат от търговците.
Формите се обясняват и с единството на небето (кръглата форма) със земята (квадратната дупка).
Знаете ли, че… В миналото китайските монети са отливани с кръгла форма и дупка в средата – като най-често дупката е с квадратна форма. Квадратната дупка помагала при изсичането – нанизвали се върху пръти с квадратен разрез, така че да не се местят и да бъде лесно заглаждането на ръбовете и запазването на еднакъв размер. Тази дупка служела също, за да може монетите да бъдат нанизвани в низове от по 1000, които се приемат от търговците. Формите се обясняват и с единството на небето (кръглата форма) със земята (квадратната дупка).
преди 1 седмица
View on Instagram |
2/9
За да се справяме по-добре с управлението на семейния бюджет, често имаме нужда от малко по-дисциплиниран и структуриран поглед над личните си финанси. Това особено важи за по-младите хора, които тепърва навлизат в рутината на управлението на личен бюджет и трябва да открият своя баланс между приходите и разходите, натрупването на активи и пасиви, удовлетворяването на нужди и желания. В подерица от материали ще представим някои популярни техники за управление на личен бюджет.

Envelope budgeting представлява модел за разпределение на семеен месечен бюджет, фокусиран върху лимитиране на разходите по отделни категории. Както името подсказва, системата е насочена към разпределение по пликове - които обуславят отделните видове разходи. 

Първата стъпка е да дефинираме категориите, по които ще разпределим месечния бюджет. Може да започнете с по-общи категории от типични месечни разходи, които оформят големия процент на потреблението ни: храна, дрехи, развлечения, транспорт, комунални услуги, вноски по кредити, хобита, спорт и красота и пр. С течение на времето ще може да наблюдавате и внасяте необходимите корекции. 

Проследете структурата на разходите си за известен период, така че да се ориентирате къде и за какво харчите, да имате ясна представа за обичайните суми по категории. Помислете къде искате да настроите оптимизация - ако целта е да увеличите заделените за авариен фонд или за инвестиции средства, ще е необходимо да намалите парите в някой от другите пликове. 

Изразходвайки средства през седмицата и месеца, взимайте суми от съответния плик и проследявайте темпото, с което се движите. Не се изкушавайте да разменяте суми от пликове, когато по дадено перо парите свършат. Това важи с най-голяма сила за категориите на желанията, които спокойно можем да отложим за следващия месец или да ограничим.

Целия материал вижте в рубриката #СемейниФинанси на @urbn.bg. Линк в био.

#envelopebudgeting #familyfinance #personalfinance #thelittlechief #financialliteracy #семеенбюджет  #личнифинанси
За да се справяме по-добре с управлението на семейния бюджет, често имаме нужда от малко по-дисциплиниран и структуриран поглед над личните си финанси. Това особено важи за по-младите хора, които тепърва навлизат в рутината на управлението на личен бюджет и трябва да открият своя баланс между приходите и разходите, натрупването на активи и пасиви, удовлетворяването на нужди и желания. В подерица от материали ще представим някои популярни техники за управление на личен бюджет.

Envelope budgeting представлява модел за разпределение на семеен месечен бюджет, фокусиран върху лимитиране на разходите по отделни категории. Както името подсказва, системата е насочена към разпределение по пликове - които обуславят отделните видове разходи. 

Първата стъпка е да дефинираме категориите, по които ще разпределим месечния бюджет. Може да започнете с по-общи категории от типични месечни разходи, които оформят големия процент на потреблението ни: храна, дрехи, развлечения, транспорт, комунални услуги, вноски по кредити, хобита, спорт и красота и пр. С течение на времето ще може да наблюдавате и внасяте необходимите корекции. 

Проследете структурата на разходите си за известен период, така че да се ориентирате къде и за какво харчите, да имате ясна представа за обичайните суми по категории. Помислете къде искате да настроите оптимизация - ако целта е да увеличите заделените за авариен фонд или за инвестиции средства, ще е необходимо да намалите парите в някой от другите пликове. 

Изразходвайки средства през седмицата и месеца, взимайте суми от съответния плик и проследявайте темпото, с което се движите. Не се изкушавайте да разменяте суми от пликове, когато по дадено перо парите свършат. Това важи с най-голяма сила за категориите на желанията, които спокойно можем да отложим за следващия месец или да ограничим.

Целия материал вижте в рубриката #СемейниФинанси на @urbn.bg. Линк в био.

#envelopebudgeting #familyfinance #personalfinance #thelittlechief #financialliteracy #семеенбюджет  #личнифинанси
За да се справяме по-добре с управлението на семейния бюджет, често имаме нужда от малко по-дисциплиниран и структуриран поглед над личните си финанси. Това особено важи за по-младите хора, които тепърва навлизат в рутината на управлението на личен бюджет и трябва да открият своя баланс между приходите и разходите, натрупването на активи и пасиви, удовлетворяването на нужди и желания. В подерица от материали ще представим някои популярни техники за управление на личен бюджет.

Envelope budgeting представлява модел за разпределение на семеен месечен бюджет, фокусиран върху лимитиране на разходите по отделни категории. Както името подсказва, системата е насочена към разпределение по пликове - които обуславят отделните видове разходи. 

Първата стъпка е да дефинираме категориите, по които ще разпределим месечния бюджет. Може да започнете с по-общи категории от типични месечни разходи, които оформят големия процент на потреблението ни: храна, дрехи, развлечения, транспорт, комунални услуги, вноски по кредити, хобита, спорт и красота и пр. С течение на времето ще може да наблюдавате и внасяте необходимите корекции. 

Проследете структурата на разходите си за известен период, така че да се ориентирате къде и за какво харчите, да имате ясна представа за обичайните суми по категории. Помислете къде искате да настроите оптимизация - ако целта е да увеличите заделените за авариен фонд или за инвестиции средства, ще е необходимо да намалите парите в някой от другите пликове. 

Изразходвайки средства през седмицата и месеца, взимайте суми от съответния плик и проследявайте темпото, с което се движите. Не се изкушавайте да разменяте суми от пликове, когато по дадено перо парите свършат. Това важи с най-голяма сила за категориите на желанията, които спокойно можем да отложим за следващия месец или да ограничим.

Целия материал вижте в рубриката #СемейниФинанси на @urbn.bg. Линк в био.

#envelopebudgeting #familyfinance #personalfinance #thelittlechief #financialliteracy #семеенбюджет  #личнифинанси
За да се справяме по-добре с управлението на семейния бюджет, често имаме нужда от малко по-дисциплиниран и структуриран поглед над личните си финанси. Това особено важи за по-младите хора, които тепърва навлизат в рутината на управлението на личен бюджет и трябва да открият своя баланс между приходите и разходите, натрупването на активи и пасиви, удовлетворяването на нужди и желания. В подерица от материали ще представим някои популярни техники за управление на личен бюджет. Envelope budgeting представлява модел за разпределение на семеен месечен бюджет, фокусиран върху лимитиране на разходите по отделни категории. Както името подсказва, системата е насочена към разпределение по пликове – които обуславят отделните видове разходи. Първата стъпка е да дефинираме категориите, по които ще разпределим месечния бюджет. Може да започнете с по-общи категории от типични месечни разходи, които оформят големия процент на потреблението ни: храна, дрехи, развлечения, транспорт, комунални услуги, вноски по кредити, хобита, спорт и красота и пр. С течение на времето ще може да наблюдавате и внасяте необходимите корекции. Проследете структурата на разходите си за известен период, така че да се ориентирате къде и за какво харчите, да имате ясна представа за обичайните суми по категории. Помислете къде искате да настроите оптимизация – ако целта е да увеличите заделените за авариен фонд или за инвестиции средства, ще е необходимо да намалите парите в някой от другите пликове. Изразходвайки средства през седмицата и месеца, взимайте суми от съответния плик и проследявайте темпото, с което се движите. Не се изкушавайте да разменяте суми от пликове, когато по дадено перо парите свършат. Това важи с най-голяма сила за категориите на желанията, които спокойно можем да отложим за следващия месец или да ограничим. Целия материал вижте в рубриката #СемейниФинанси на @urbn.bg. Линк в био. #envelopebudgeting #familyfinance #personalfinance #thelittlechief #financialliteracy #семеенбюджет #личнифинанси
преди 1 седмица
View on Instagram |
3/9
Знаете ли че...
Първите български монети след Освобождението са изсечени в Англия през 1881 г. Година по-рано е приет „Закон за правото на резание монети в Княжеството“. Възстановяват се традициите на българската държавност, а едно от първите неща, с които се сдобива младата държава, е правото й да има собствени пари. Преди това у нас са се ползвали в обращение турски, руски, румънски и сръбски сребърни монети
При въвеждането на българския левъ (остаряла форма на думата „лъв“) той се приравнява към златния френски франк. Въпреки че законът установява триметален стандарт и че първите отсечени монети са медни, на практика в обращението преобладават сребърните монети.
Първите банкноти се появяват през 1885 г. – те били с номинал 20 и 50 лв. А две години по-късно е отпечатана и първата столевка. Стойността й се равнявала на месечната заплата на министерски чиновник, както и на билета за пътуване до Париж с влака.
Снимка: БНБ

#thelittlechief #financialliteracy #финансоваграмотност #historyofmoney
Знаете ли че… Първите български монети след Освобождението са изсечени в Англия през 1881 г. Година по-рано е приет „Закон за правото на резание монети в Княжеството“. Възстановяват се традициите на българската държавност, а едно от първите неща, с които се сдобива младата държава, е правото й да има собствени пари. Преди това у нас са се ползвали в обращение турски, руски, румънски и сръбски сребърни монети При въвеждането на българския левъ (остаряла форма на думата „лъв“) той се приравнява към златния френски франк. Въпреки че законът установява триметален стандарт и че първите отсечени монети са медни, на практика в обращението преобладават сребърните монети. Първите банкноти се появяват през 1885 г. – те били с номинал 20 и 50 лв. А две години по-късно е отпечатана и първата столевка. Стойността й се равнявала на месечната заплата на министерски чиновник, както и на билета за пътуване до Париж с влака. Снимка: БНБ #thelittlechief #financialliteracy #финансоваграмотност #historyofmoney
преди 2 седмици
View on Instagram |
4/9
Финансовата грамотност в световен мащаб се разглежда като основно житейско умение. Защото всеки ден всеки от нас, независимо от професията си, е изправен пред това да прави избори и да взима решения за семейните си средства, спестявания и инвестиции.

Тук говорим за полезните финансови навици, за това как да възпитаме у децата си отговорност към личните финанси, как да поставим основите на предприемаческото мислене от най-ранна възраст. Тук ще откриете идеи за занимания и игри, с които да ангажираме вниманието и разбирането на децата по темата.

#финансоваграмотност #thelittlechief #личнифинанси #familyfinance #financialliteracy #семейнифинанси #playandlearn #заниманиязадеца #образователниигри
Финансовата грамотност в световен мащаб се разглежда като основно житейско умение. Защото всеки ден всеки от нас, независимо от професията си, е изправен пред това да прави избори и да взима решения за семейните си средства, спестявания и инвестиции. Тук говорим за полезните финансови навици, за това как да възпитаме у децата си отговорност към личните финанси, как да поставим основите на предприемаческото мислене от най-ранна възраст. Тук ще откриете идеи за занимания и игри, с които да ангажираме вниманието и разбирането на децата по темата. #финансоваграмотност #thelittlechief #личнифинанси #familyfinance #financialliteracy #семейнифинанси #playandlearn #заниманиязадеца #образователниигри
преди 2 седмици
View on Instagram |
5/9
"Едва ли има човек, който да не е усетил по един или друг начин колко поскъпна животът в последно време. Мисълта е доста неприятна, а решенията за справяне с инфлацията изглеждат труднопостижими за мнозина. Истината обаче е, че не сме безпомощни в цялата ситуация и има различни инструменти, които можем да приложим към планирането и разпределението на семейния бюджет, за да си поемем глътка въздух, въпреки покачващите се цени около нас."

Целия материал ще откриете в сайта на @mammi.bg - линк в био.

#thelittlechief #семейнифинанси #финансоваграмотност #личнифинанси #
"Едва ли има човек, който да не е усетил по един или друг начин колко поскъпна животът в последно време. Мисълта е доста неприятна, а решенията за справяне с инфлацията изглеждат труднопостижими за мнозина. Истината обаче е, че не сме безпомощни в цялата ситуация и има различни инструменти, които можем да приложим към планирането и разпределението на семейния бюджет, за да си поемем глътка въздух, въпреки покачващите се цени около нас."

Целия материал ще откриете в сайта на @mammi.bg - линк в био.

#thelittlechief #семейнифинанси #финансоваграмотност #личнифинанси #
"Едва ли има човек, който да не е усетил по един или друг начин колко поскъпна животът в последно време. Мисълта е доста неприятна, а решенията за справяне с инфлацията изглеждат труднопостижими за мнозина. Истината обаче е, че не сме безпомощни в цялата ситуация и има различни инструменти, които можем да приложим към планирането и разпределението на семейния бюджет, за да си поемем глътка въздух, въпреки покачващите се цени около нас."

Целия материал ще откриете в сайта на @mammi.bg - линк в био.

#thelittlechief #семейнифинанси #финансоваграмотност #личнифинанси #
"Едва ли има човек, който да не е усетил по един или друг начин колко поскъпна животът в последно време. Мисълта е доста неприятна, а решенията за справяне с инфлацията изглеждат труднопостижими за мнозина. Истината обаче е, че не сме безпомощни в цялата ситуация и има различни инструменти, които можем да приложим към планирането и разпределението на семейния бюджет, за да си поемем глътка въздух, въпреки покачващите се цени около нас."

Целия материал ще откриете в сайта на @mammi.bg - линк в био.

#thelittlechief #семейнифинанси #финансоваграмотност #личнифинанси #
"Едва ли има човек, който да не е усетил по един или друг начин колко поскъпна животът в последно време. Мисълта е доста неприятна, а решенията за справяне с инфлацията изглеждат труднопостижими за мнозина. Истината обаче е, че не сме безпомощни в цялата ситуация и има различни инструменти, които можем да приложим към планирането и разпределението на семейния бюджет, за да си поемем глътка въздух, въпреки покачващите се цени около нас."

Целия материал ще откриете в сайта на @mammi.bg - линк в био.

#thelittlechief #семейнифинанси #финансоваграмотност #личнифинанси #
"Едва ли има човек, който да не е усетил по един или друг начин колко поскъпна животът в последно време. Мисълта е доста неприятна, а решенията за справяне с инфлацията изглеждат труднопостижими за мнозина. Истината обаче е, че не сме безпомощни в цялата ситуация и има различни инструменти, които можем да приложим към планирането и разпределението на семейния бюджет, за да си поемем глътка въздух, въпреки покачващите се цени около нас." Целия материал ще откриете в сайта на @mammi.bg – линк в био. #thelittlechief #семейнифинанси #финансоваграмотност #личнифинанси #
преди 2 седмици
View on Instagram |
6/9
Кога и как банката може да увеличи лихвата по кредита? Това е темата в последния материал за #СемейниФинанси и DIR.BG.
Линк към целия материал ще откриете в стори.

Годишният лихвен процент може да бъде фиксиран или променлив. Ако лихвата по кредита ни е фиксирана за целия период, банката не може едностранно да го коригира заради покачване на лихвените нива в икономиката. 

В повечето случаи годишният лихвен процент е фиксиран за конкретен период - 6 или 12 месеца, няколко години, в които не може да бъде променян едностранно. След изтичане на това време обаче той става променлив с ясно разписани правила за корекцията му.

Променливият годишен лихвен процент се формира като сбор на Референтен лихвен процент плюс договорна надбавка. 

Всяка банка посочва референтните индекси, които използва, и трябва да дефинира ясни правила, чрез които тези нива се отразяват върху предоставяните кредитни или инвестиционни услуги. Не всяка промяна в основните лихвени нива незабавно рефлектира върху лихвата по кредита ни. А по закон има задължение и за реципрочност - т.е. намаляване на лихвата по кредита при спад на референтните показатели.

#финансоваграмотност #лихва #thelittlechief #личнифинанси
Кога и как банката може да увеличи лихвата по кредита? Това е темата в последния материал за #СемейниФинанси и DIR.BG.
Линк към целия материал ще откриете в стори.

Годишният лихвен процент може да бъде фиксиран или променлив. Ако лихвата по кредита ни е фиксирана за целия период, банката не може едностранно да го коригира заради покачване на лихвените нива в икономиката. 

В повечето случаи годишният лихвен процент е фиксиран за конкретен период - 6 или 12 месеца, няколко години, в които не може да бъде променян едностранно. След изтичане на това време обаче той става променлив с ясно разписани правила за корекцията му.

Променливият годишен лихвен процент се формира като сбор на Референтен лихвен процент плюс договорна надбавка. 

Всяка банка посочва референтните индекси, които използва, и трябва да дефинира ясни правила, чрез които тези нива се отразяват върху предоставяните кредитни или инвестиционни услуги. Не всяка промяна в основните лихвени нива незабавно рефлектира върху лихвата по кредита ни. А по закон има задължение и за реципрочност - т.е. намаляване на лихвата по кредита при спад на референтните показатели.

#финансоваграмотност #лихва #thelittlechief #личнифинанси
Кога и как банката може да увеличи лихвата по кредита? Това е темата в последния материал за #СемейниФинанси и DIR.BG.
Линк към целия материал ще откриете в стори.

Годишният лихвен процент може да бъде фиксиран или променлив. Ако лихвата по кредита ни е фиксирана за целия период, банката не може едностранно да го коригира заради покачване на лихвените нива в икономиката. 

В повечето случаи годишният лихвен процент е фиксиран за конкретен период - 6 или 12 месеца, няколко години, в които не може да бъде променян едностранно. След изтичане на това време обаче той става променлив с ясно разписани правила за корекцията му.

Променливият годишен лихвен процент се формира като сбор на Референтен лихвен процент плюс договорна надбавка. 

Всяка банка посочва референтните индекси, които използва, и трябва да дефинира ясни правила, чрез които тези нива се отразяват върху предоставяните кредитни или инвестиционни услуги. Не всяка промяна в основните лихвени нива незабавно рефлектира върху лихвата по кредита ни. А по закон има задължение и за реципрочност - т.е. намаляване на лихвата по кредита при спад на референтните показатели.

#финансоваграмотност #лихва #thelittlechief #личнифинанси
Кога и как банката може да увеличи лихвата по кредита? Това е темата в последния материал за #СемейниФинанси и DIR.BG.
Линк към целия материал ще откриете в стори.

Годишният лихвен процент може да бъде фиксиран или променлив. Ако лихвата по кредита ни е фиксирана за целия период, банката не може едностранно да го коригира заради покачване на лихвените нива в икономиката. 

В повечето случаи годишният лихвен процент е фиксиран за конкретен период - 6 или 12 месеца, няколко години, в които не може да бъде променян едностранно. След изтичане на това време обаче той става променлив с ясно разписани правила за корекцията му.

Променливият годишен лихвен процент се формира като сбор на Референтен лихвен процент плюс договорна надбавка. 

Всяка банка посочва референтните индекси, които използва, и трябва да дефинира ясни правила, чрез които тези нива се отразяват върху предоставяните кредитни или инвестиционни услуги. Не всяка промяна в основните лихвени нива незабавно рефлектира върху лихвата по кредита ни. А по закон има задължение и за реципрочност - т.е. намаляване на лихвата по кредита при спад на референтните показатели.

#финансоваграмотност #лихва #thelittlechief #личнифинанси
Кога и как банката може да увеличи лихвата по кредита? Това е темата в последния материал за #СемейниФинанси и DIR.BG. Линк към целия материал ще откриете в стори. Годишният лихвен процент може да бъде фиксиран или променлив. Ако лихвата по кредита ни е фиксирана за целия период, банката не може едностранно да го коригира заради покачване на лихвените нива в икономиката. В повечето случаи годишният лихвен процент е фиксиран за конкретен период – 6 или 12 месеца, няколко години, в които не може да бъде променян едностранно. След изтичане на това време обаче той става променлив с ясно разписани правила за корекцията му. Променливият годишен лихвен процент се формира като сбор на Референтен лихвен процент плюс договорна надбавка. Всяка банка посочва референтните индекси, които използва, и трябва да дефинира ясни правила, чрез които тези нива се отразяват върху предоставяните кредитни или инвестиционни услуги. Не всяка промяна в основните лихвени нива незабавно рефлектира върху лихвата по кредита ни. А по закон има задължение и за реципрочност – т.е. намаляване на лихвата по кредита при спад на референтните показатели. #финансоваграмотност #лихва #thelittlechief #личнифинанси
преди 2 седмици
View on Instagram |
7/9
Уикендът често е времето, в което имаме нужда да прекараме малко време, планирайки предстоящата седмица. Не само в работен план, но и за личните ангажименти.

Изследвания показват, че 30 минути планиране може да доведат до по-висока производителност и намаляване на стреса след това.

Какъв е вашият неделен ритуал за успешен старт на седмицата?
Уикендът често е времето, в което имаме нужда да прекараме малко време, планирайки предстоящата седмица. Не само в работен план, но и за личните ангажименти. Изследвания показват, че 30 минути планиране може да доведат до по-висока производителност и намаляване на стреса след това. Какъв е вашият неделен ритуал за успешен старт на седмицата?
преди 4 седмици
View on Instagram |
8/9
Има ли заделен ресурс семейството ни да посрещне периоди със загуба на основен доход или рязко увеличени разходи, злополука или здравословен проблем, поражения от природен катаклизъм или война? Ако отговорът е НЕ, може би днес е правилният момент да стартираме натрупването на своя авариен фонд.

Мнозина ще махнат с ръка, че това не е за тях и категорично ще възразят, че няма откъде да заделят средства с текущия си доход. Парадоксът е, че точно тези домакинства имат най-остра нужда от бели пари за черни дни. Защото спешните ситуации, непредвидените разходи и загубата на доход не питат имаме ли ресурса да ги посрещнем.

📌 Аварийният фонд са средства, които семейството заделя постепенно и съхранява на разположение за спешни или непредвидени ситуации, които не могат да бъдат обслужени финансово от текущите ни доходи. Наличието на такъв резервен ресурс би ограничило необходимостта от ползване на заемни средства или от ликвидиране на ценни активи под натиск.

📌 Добре е средствата, заделени като авариен фонд, да покриват разходите на домакинството за период от 3-6 месеца. Това е нашата въздушна възглавница в случай на катастрофа - при спешни случаи и извънредни ситуации, които не можем да предвидим в основния си бюджет; за покриване на основните текущи разходи на семейството, в случай че останем без работа и доходи.

📌 Най-важната характеристика на активите от аварийния фонд е ликвидност. Парите трябва да са на разположение бързо. Избирайте кеш или активи, които могат да бъдат обърнати в кеш в рамките на до няколко дни. Избирайте активи, които не са твъдо волатилни и рискови, заложете на диверсификацията.

Целия материал за аварийния фонд вижте в рубриката Семейни финанси на @URBN.bg - линк в стори и в био.

#авариенфонд #emergencyfund #familyfinance #financialliteracy #финансоваграмотност #семейнифинанси #thelittlechief #семеенбюджет
Има ли заделен ресурс семейството ни да посрещне периоди със загуба на основен доход или рязко увеличени разходи, злополука или здравословен проблем, поражения от природен катаклизъм или война? Ако отговорът е НЕ, може би днес е правилният момент да стартираме натрупването на своя авариен фонд. Мнозина ще махнат с ръка, че това не е за тях и категорично ще възразят, че няма откъде да заделят средства с текущия си доход. Парадоксът е, че точно тези домакинства имат най-остра нужда от бели пари за черни дни. Защото спешните ситуации, непредвидените разходи и загубата на доход не питат имаме ли ресурса да ги посрещнем. 📌 Аварийният фонд са средства, които семейството заделя постепенно и съхранява на разположение за спешни или непредвидени ситуации, които не могат да бъдат обслужени финансово от текущите ни доходи. Наличието на такъв резервен ресурс би ограничило необходимостта от ползване на заемни средства или от ликвидиране на ценни активи под натиск. 📌 Добре е средствата, заделени като авариен фонд, да покриват разходите на домакинството за период от 3-6 месеца. Това е нашата въздушна възглавница в случай на катастрофа – при спешни случаи и извънредни ситуации, които не можем да предвидим в основния си бюджет; за покриване на основните текущи разходи на семейството, в случай че останем без работа и доходи. 📌 Най-важната характеристика на активите от аварийния фонд е ликвидност. Парите трябва да са на разположение бързо. Избирайте кеш или активи, които могат да бъдат обърнати в кеш в рамките на до няколко дни. Избирайте активи, които не са твъдо волатилни и рискови, заложете на диверсификацията. Целия материал за аварийния фонд вижте в рубриката Семейни финанси на @URBN.bg – линк в стори и в био. #авариенфонд #emergencyfund #familyfinance #financialliteracy #финансоваграмотност #семейнифинанси #thelittlechief #семеенбюджет
преди 1 месец
View on Instagram |
9/9

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.