Джобните – само през учебната година ли?

ваканция

Джобните пари на децата традиционно обвързваме с училище и учебната година. Много родители, особено на по-малки деца, избират да не предоставят самостоятелен бюджет на детето през почивните дни, ваканциите и изобщо когато са заедно. Практически погледнато, да, това не е необходимо – родителят е на разположение, за да плати или да откаже, да даде крайната санкция за финансовото решение.

Но джобните със своята образователна функция продължават да са чудесен инструмент и през ваканциите идават възможност детето да излезе от рутината на училищните пари и да придобие умения в боравенето с личен бюджет при променени условия и разходи.

На първо място, нека дефинираме какво означават джобните пари.

Това е личен бюджет, който родителите предварително предоставят на детето си за определен период от време – на дневна, седмична или месечна база, обикновено съобразено с възрастта и уменията на детето.

Джобните традиционно имат за цел да обслужат ежедневните разходи и размерът им зависи именно от това какви са те. През учебната година е доста лесно – това са парите за закуска или обяд, ако не са осигурени в училище; за транспорт; за малък десерт в междучасието.

Важна характеристика на джобните пари е тяхната предвидимост – по отношение на размера и периодичността, по отношение на това какви лични разходи на детето трябва да бъдат покривани от тях и какво остава в задълженията на родителите. Към джобните, особено при по-големи ученици, могат да бъдат включени, например, определена сума за излизанията с приятели през уикенда, за извънкласните занимания и пр. Разширяването на обхвата помага на детето да гледа на тези пари все повече като свой личен бюджет, в който трябва самостоятелно да разпределя и приоритизира разходите си.

Защо и как да даваме джобни през ваканцията?

По време на ваканциите режимът на децата е доста различен. Съответно и техните ежедневни разходи променят своя обхват и размер. Дори доста често през свободното време децата харчат много повече средства, тъй като имат по-малко предварително осигурени нужди.

Тази промяна не означава непременно да спрем джобните, а просто да погледнем на тях по друг начин. Отново важат стандартните правила, които сме коментирали и преди – регулярност, съобразена с възрастта на детето, и предвидимост – в размера и обхвата. Обсъдете с детето за какви ежедневни нужди, активности и желания ще има нужда от средства, за да определите размера на джобните.

Колкото по-голямо е детето, толкова повече от семейните разходи, пряко обвързани с него, е добре да пренасочим през личния му бюджет. Това означава не само дребни за сладолед, разходката в мола и киното с приятели, но и уроците по плуване два пъти в седмицата, парите за сметката за телефон и пр.

С какво джобните през ваканцията ще ни помогнат?

  • Автономност. Липсата на джобни през ваканцията не означава, че децата нямат разходи. Означава, че за всеки свой разход трябва да искат пари на родителите, което при по-големите може да предизвика чувство за неудобство, а при по-малките често се загубва усещането за мяра. През ваканцията децата имат време да се насладят на много забавни преживявания със своите приятели. Наличието на личен бюджет ще им позволи да имат по-голяма автономност в това, да имат самочувствието, че разполагат с личен бюджет, но и отговорността да преценяват за какво да го изхарчат.
  • Дисциплина. Личният бюджет дава свобода, но и лимитира. В рамките на своите джобни детето ще трябва да направи избор към какви занимания и забавления да се насочи. Това дава възможност на родителите предварително да управляват обема разходите, без да се налага да се намесват на всяка крачка и да изпадат в неприятната ситуация да спорят с ученика. За родителя отпада ангажиментът непрекъснато да се „пазари“ за всяка прищявка и да се превръща в бездънната касичка. Разбира се, тук идва и обратният риск – детето да се насочи към разходи, които не одобряваме, с аргументът, че парите са си негови. Ето защо е важно да обсъдим с детето ясни правила, независимо от дадената свобода – два сладоледа на ден и нов гланц при всяко ходене в мола едва ли влизат в представите на семейството за здравословни навици и добре похарчени пари.
  • Финансови умения. Осигуряването на джобни пари по време на ваканцията може да бъде възможност за децата да подобрят своите умения да съставят бюджет и да управляват собствените си разходи. През учебната година малко или много ежедневните нужди са по-структурирани и предвидими. През ваканцията те са по-разнообразни и по-малко повтаряеми, което изисква допълнителни умения за планиране. Личният бюджет помага на детето да разбере стойността на парите, да прави избор и да приоритизира желанията си. Алтернативата без джобни е детето за всяко нещо да иска пари. Така отговорността на избора остана у нас, възрастните, и го лишава от възможността да осмисли размера и последствията на своите желания.

А когато сме на почивка заедно?

Най-често родителите с по-малки деца не отделят самостоятелен бюджет, когато детето е с тях – било то през ваканциите или през уикенда, на обща разходка или излизане. А на семейна почивка пълните портфейли са най-често само родителските.

Обмислете описаните по-горе предимства по отношение на времето на общата ви морска или планинска ваканция. Собственият бюджет в този случай може да включва необходимата сума за всички лакомства, сувенири и забавления, които детето ще ви поиска през този период. Така може да спестим доста нерви по това да обясняваме на малчугана как нямаме пари за бънджи или летене с парашут – нека само да избере дали да похарчи джобните си за тези скъпи удоволствия или да запази за скрежина на плажа всеки ден. Често това кара децата да са по-съобразителни и внимателни за това как харчат парите си.

Естествено, този подход има на първо място образователна и дисциплинираща функция и не е необходимо да се разглежда в крайности. Собствените средства в детското портмоне ще дадат самочувствие и усещане за отговорност у детето по време на лятната ви отпуска, но изненадващо допълнително участие на родителите с подаръци и плащане на общи преживявания извън този бюджет ще зарадва истински детето.

Публикувано в URBN.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *