Игри с пресмятане. Разпознавам парите

задачи с пари

Знаете ли защо монетите имат релефен ръб? Страничният кант се нарича „гурт“ и той е много разнообразен при различните валути и номинали. Преди създаването на механичната преса монетите са се изсичали в не толкова съвършени форми. Създадени от благородни метали, те физически чрез теглото си са пренасяли стойност. Неправилната форма била лесна възможност за манипулация и измами чрез остъргване или отчупване на малък къс от монетата, без това да се усети лесно на вид и тегло.

Идеята за изработване на гурт идва още на Леонардо да Винчи, но първият кант се поставя с употребата на механичната преса. Различният по вид и форма релеф прави изпилването на ръба изключително трудно, защото би си личало. Възможността за автентично фалшифициране на монети също спада.

Разказах това на моите деца Кари и Мити като част от разговорите ни за опознаване на парите. Беше минало много време от този разказ. Една вечер Кари си броеше паричките в касичката – част от проследяването на прогреса – и притеснена се обърна към мен: „Мамо, вкъщи е идвал крадец!“ Погледнах въпросително – помислих, че нещо не й излизат сметките с броенето. А тя: „Ами виж, изпилили са ми гурта на тези монети!“ Държеше в ръка няколко от 5 стотинки – а техният дизайн е с гладък кант… 😁

Усмихнах се, защото разбрах, че съм успяла да намеря подхода и да привлека вниманието й. Винаги търся любопитна история или лично преживяване, за да направя нашите занимания по лични финанси по-интересни и запомнящи се, да „приземя“ темата.

Днес монетите в обращение не се произвеждат от благородни метали и гуртът няма тази си функция на защита, а е по-скоро част от дизайна. При някои валути кантът спомага и за различаването на номинала на монетата само чрез допир.

А в безплатния ресурс споделям няколко игри, свързани с разпознаването и пресмятането на монети. Те спомагат за ориентацията по отношение на стойността на левове и стотинки и в изчисленията и преобразуването им.

Игри с пресмятане. Разпознавам парите.

Изтегли безплатен ресурс за разпечатване тук.
С попълване на Вашия мейл декларирате, че сте се запознали с Политиката за поверителност на нашия сайт и потвърждавате желанието си да се абонирате за бюлетина за финансова грамотност. Може да оттеглите това съгласие във всеки следващ момент.
ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО

Изпрати линк за сваляне на:

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *