Как да стимулираме детето да спестява и защо това е важно?

Януари е известен още като месецът, в който децата са по-богати от своите родители 🙂

Кари и Мити събраха доволно авоари по празниците и решихме като за старт на новата година да направим нови касички и да заложим целите си за 2022. Използвахме обикновени стъклени буркани с винт, които декорирахме, а на капачките изрязахме пролука за монетите и банкнотите. Всяко от децата определи своите желания, за които ще спестява. Кари събира пари за таблет, а Мити за светещ глобус.

Навикът на спестяването може да бъде въведен от ранна възраст. Той учи на търпение, дисциплина, постоянство, целеполагане. Умението да изчакаш, да отложиш съзнателно желанието за задоволяване на всяко желание е особено ценно за малките деца. Всъщност, това умение често липсва и у някои възрастни – искаме незабавни резултати и губим ентусиазъм, когато трябва да положим по-дълготрайно усилие.

Вероятно почти всяко дете има касичка. Но ето някои конкретни съвети и идеи как да въведем концепцията за спестяването и да превърнем касичката в инструмент за постигане на финансови цели и урок по финансова грамотност:

  • Обсъждайте разликата между нужди и желания и помагайте на децата да поставят своите финансови цели.
  • Колкото по-малко е детето, толкова по-краткосрочна трябва да бъде целта на спестяването. Малките деца трудно могат да проследят прогреса при дългосрочни цели, изморяват се, искат бързи резултати. За да бъдат стимулирани и ангажирани в процеса, трябва да виждат непосредствените резултати от своето усилие.
  • Използвайте различни касички за различните цели. Може детето да има няколко касички – за по-„оборотни“ нужди като да си купува от време на време лакомство или книжка; за по-големи разходи като пътуване или скъпа вещ; за по-дългосрочни цели като образование при по-големите. Всъщност понятието касичка е само нарицателно – за по-големите суми може да използвате пликове или кутии.
  • Насърчавайте детето да следи периодично своя прогрес по събирането на средства. Прозрачните касички дават възможност за допълнителна визуална стимулация при по-малките.
  • Обсъждайте с детето откъде и от какво може да спестява, какви източници на приходи може да има. По-големите могат да спестяват от джобните си пари, стипендията или от заработено със свой личен труд в свободното време. В касичките могат да влязат подаръците от баби и дядовци по празниците, фондът за рождения ден, наградите от феята на зъбките… Вкъщи приехме и правилото да изтръскваме дребните монети от портфейлите си вечер в касичките на децата.
  • Може и вие, родителите, да поощрявате усилията и да предлагате различни стимули, когато детето демонстрира устойчива дисциплина и упоритост за постигане на своята цел.
  • Давайте добър пример със своите финансови навици! Децата учат най-вече чрез действие и подражание.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *