Крадци на стойност. 7 разхода, които можем да оптимизираме

кафетерия

Животът в града често насърчава култура на консуматорство и социален натиск да бъдем винаги в крак с тенденциите. Това може да доведе до увеличени разходи за мода, хранене, развлечения. Кои са най-честите “крадци” от бюджета ни без голяма добавена стойност в градската среда? Всеки може да даде своите примери, ето някои:

Кафетерии и здравословни снаксове навън. Кафето в заведенията традиционно е продукт с доста голяма надценка. Когато става въпрос за модерните уютни кафетерии, предлагащи палитра от кафе напитки, или гурме павилиони за готови био и здравословни снаксове – разходите за подобно преживяване могат да се окажат немалка част от ежедневния ни бюджет. И от дневния ни калориен прием, между другото.

Храна за вкъщи. Разходите за храна заемат около 30% от бюджета на едно домакинство. Ако вашите са далеч по-високи, разгледайте навиците си на хранене. Честата поръчка на храна за вкъщи в последния момент или храненето основно навън може сериозно да натежи на джоба ни.

Разходи за транспорт и паркинг. Да се движиш с автомобил в натоварената градска среда не е най-разумният избор нито по отношение на бюджета, нито от екологична гледна точка. Не случайно централните райони в големите градове са зона за платено паркиране с ограничено време на престой. И тези зони стават все по-широки с идеята да ни стимулират да ползваме алтернативи – градски транспорт, тротинетки, пешеходство.

Разходи по доставки. Онлайн пазаруването и поръчката на стоки с доставка до дома или офиса се превърнаха в ежедневие за всички. Със забързания ни начин на живот това спестява много време и нерви. Но удобството върви и с допълнителни разходи за логистика и е важно да търсим баланса. Друг индиректен и доста по-сериозен ефект е, че цените на доставките често ни карат да купуваме повече – за да избегнем досадната куриерска такса, сме склонни да закупим повече стоки, дори и да не са ни необходими, за да преминем определения праг за безплатен транспорт.

Импулсивно пазаруване. Изкушението на импулсивното пазаруване ни следва на всяка стъпка и може да доведе до значителни ненужни разходи, ако нямаме добри потребителски навици и не приоритизираме. Да бъдем честни, живеем в консуматорско общество и сме залети от вещи, които никога не влизат в употреба… Харченето на пари за дрехи и аксесоари „защото са модерни“, без оглед на необходимостта и приложението им в гардероба ни, често води до излишни разходи за стоки с много кратък срок на употреба. Разбира се, макар някои от тези разходи да се считат за „безполезни“ от финансова гледна точка, личното удоволствие и щастие също имат значение. Балансирането между нужди и желания би ни дало оптималното разпределение на бюджета.

Разпродажби и специални оферти. Не са редки случаите, в които купуваме нещо, просто защото е намалено. Пестим ли пари по този начин? Да, ако дадената стока така или иначе е в нашия списък за пазаруване и е полезна за ежедневието ни. И не, ако просто се поддаваме на психологията на червения етикет. Всъщност губим пари, когато купуваме безполезни неща, само защото вярваме, че са евтини.


Членство във фитнес и уелнес клубове. Със забързаното ни ежедневие често тяхната стойност остава недотам изконсумирана. Преразгледайте текущите си абонаменти и ако те надхвърлят възможностите и времето ви, оставете само онова, което наистина ползвате и ви носи удовлетворение.

Сигурно всеки има своя лична класация за подобни разходи. Но големият въпрос е: И какво ще направим?

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *