6 урока за богатството от Робърт Кийосаки

кийосаки

„Богат татко, беден татко“ от Робърт Кийосаки е една от най-продаваните в света книги за финансова грамотност и лични финанси. От първото й издание през 1997 г. досега книгата е преведена на над 50 езика и има продадени около 40 милиона копия в повече от 100 страни по света.

Книгата е представена като лична история на автора за уроците и философията за парите и богатството, които двамата му бащи му дават в живота. Фигурата на “Бедния татко” е асоциирана с биологичния баща на Кийосаки – добре образован и високо ценен в професията си университетски професор, в чийто образ е представено конвенционалното мислене за парите, образованието и работата. “Богатият татко” е бащата на неговия най-добър приятел, който авторът приема като ментор. Той е успешен предприемач и бизнесмен, през чийто образ и думи са предадени уроците по изграждане на богатство чрез финансово образование, инвестиции и промяна на мисленето относно източниците на доходи и финансовата независимост.

Ето няколко ключови урока от книгата:

Инвестирай във финансовото си образование

Кийосаки подчертава значението на знанието относно парите и инвестициите. Финансовата грамотност не е тема, застъпена в традиционното образование, както в САЩ, така и в повечето страни по света, което означава лична мотивация и разбиране за необходимостта да се усъвършенстваме и подобряваме знанията и уменията си в тази насока. И докато конвенционалното мислене на “бедния” татко твърди, че трябва да учиш, за да си намериш добра работа с хубава заплата, “богатият” татко дава друга перспектива – ученето трябва да дава практически знания, които да помогнат за твоята финансова независимост. “Работете, за да учите, а не за пари.”

Rat race

Бедните и средната класа работят за пари, богатите търсят начини как парите да работят за тях – казва “богатият” татко в книгата.

Кийосаки описва „надбягването на плъхове“ като цикъл на работа, за да се плащат сметки, и живот от заплата до заплата. И представя промяна в модела на мислене, който да ни откъсне от този цикъл, като обръща специално внимание на темата за активи и пасиви и трупането на лично богатство. Според автора “богатите” разглеждат първо своите нужди, после инвестиции, на трето място желания. “Бедните” поставят на първо място желанията, после нуждите и накрая инвестициите.

„Богат татко, беден татко“ съветва да не разчитаме единствено на работа за сигурност на доходите. Въпреки че работата осигурява стабилен доход, тя трудно може да доведе до богатство, ако не търсим диверсификация на източниците си на доходи.

Трупай активи, не пасиви

Книгата подробно разглежда разликата между активи и пасиви, когато става въпрос за лични финанси. Най-просто авторът представя пасивите като неща, които изваждат пари от джоба ни, а активите като неща, които “слагат” пари в джоба ни. Например, автомобилът можем да включим в списъка с пасиви, тъй като добавя към нашите задължения (за лизинг, обслужване, ремонти и пр.), не носи доход, а с времето стойността му намалява.

Активите от своя страна генерират доход или имат потенциала да увеличат стойността си във времето и така добавят към нетната стойност на личното ни богатство. Такива са, например, инвестициите недвижими имоти, финансови инструменти, бизнес, покупката на произведения на изкуството и др.

Това разграничение между активи и пасиви е централна концепция във финансовата философия на Кийосаки, която според него може да доведе до по-голям финансов успех и сигурност. Основното му послание е, че постигането на финансова независимост и изграждането на богатство включва придобиване на повече активи, генериращи доход, и разумно управление на пасивите.

Добър и лош дълг

Книгата подчертава значението на това да живееш според възможностите си и да държиш разходите си под контрол. Осъзнаването на моделите на харчене освобождава ресурси за инвестиции и растеж на богатството.

„Богат татко, беден татко“ показва и как да използваме дълговите инструменти умно. Кийосаки подчертава разликата между добрия дълг, който използваме за растеж на активите и осигуряване на още приходи, и лошия дълг, който източва от богатството ни и увеличава пасивите.

“Не мога да си го позволя” трябва да се трансформира в “Как да си го позволя”

Авторът насърчава читателите да разглеждат предприемачеството и инвестирането като път към финансова свобода, като говори също за поемането на премерен риск и преодоляването на страха от вземане на финансови решения. Избягването на рисковете често води до пропуснати възможности, а вместо да ги избягваме, трябва да се научим как да ги управляваме – посочва авторът.

Плащай първо на себе си

Ако не можем да контролираме собствените си финанси, тогава е трудно да достигнем финансова независимост. Да платиш първо на себе си означава всеки месец от текущия си доход първо да отделиш средства за инвестиции и увеличаване и придобиване на нови активи – нека след това са разходите и пасивите. Кийосаки дава пример с данъците, които плащаме всеки месец от текущия си доход – държавата първо взима своето дължимо, не чака да види какво ни остава на финала.

Авторът, както и много други финансови експерти, подчертават значението на този принцип, като допълва, че натискът след инвестициите да осигурим финанси за покриване на текущите задължения е и стимул да търсим нови източници на приходи.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *