8 финансови навика, които ни трябват още на 20+

млади хора

Когато човек е на 20+, всичко тепърва предстои. Започваш да градиш кариера, предстои ти да създадеш семейство. На 20+ в повечето случаи младите хора имат повече свободно време, много енергия за нови начинания, но малко пари.

Това е времето обаче, в което правилните финансови навици могат да започнат да се реализират на практика в самостоятелното управление на личните финанси. И да дадат своето проявление в начина, по който ще се развиват следващите десетилетия от живота ни.

1. Поставяй си цели.

Вече коментирахме в повече детайли тук как да поставяме правилно финансовите си цели. Те трябва да са реалистични и измерими. Но и да са съобразени с времевите хоризонти, в които младият човек може да планира.

Било то във финансов или кариерен план или по отношение на личностното развитие, всяка крайна цел е добре да бъде визуализирана в малки стъпки на успеха, отделни по-малки цели и предизвикателства, които ни водят към крайната точка – това е нашата пътна карта.

2. Спестявай поне 10% от дохода си

Когато си млад, обикновено имаш повече желания, отколкото възможности. А стабилността за бъдещето е последното нещо, за което ти хрумва да мислиш.

„Плащай първо на себе си“ обаче е навик, който е добре да усвоим от ранна възраст. Младият човек често с право ще отчележи, че има ограничени доходи. Но истината е, че „Плащай първо на себе си“ е повече начин на мислене по отношение, отколкото математическо-финансов въпрос. Това на практика означава да приемем спестяването като част от приоритетните разходи за месеца – а не да заделяме само каквото (ако) остане накрая.

Правилото за 10-те процента се споменава в книгата „Най-богатият човек във Вавилон“ на Джордж Клейсън, където той споделя мнението, че 10% не биха ощетили сериозно текущия ни стандарт на живот, но биха имали значително отражение върху личното ни богатство в дългосрочен план – особено ако ги инвестираме умно.

3. Инвестирай от ранна възраст.

Предходната точка неминуемо ни отвежда и към темата за инвестициите. Да трупаме резерви е важно, но е също толкова важно какво правим с тях, така че да работят за нас.

Дългият хоризонт на младия човещ му позволява да поема много повече риск, както и да влиза в по-дългосрочни инвестиции. Ако говорим за инвестиции в класически финансови инструменти, неписано правило е на колкото години си, толкова процента от инвестициите ти трябва да са насочени към нискорискови и по-малко волатилни инструменти. Обратно, за човек на 20 или 30 години, това би означавало 70-80% от инвестициите му да са с фокус върху високорискови и високодохдни активи.

В какво може да инвестира един млад човек с ограничен доход? Тук споделяме някои стандартни възможности за месечни инвестиции с малки суми. Платформите за crowd funding, инвестиции в криптовалути или в акции също дават добра възможност и лесен достъп до пазарите. А положителният аспект е, че когато си на 20+, имаш възможност да развиеш своите инвестиционни умения и познания с растежа на личното ти богатство, да правиш грешки, които няма да преобърнат живота ти, но и да се учиш от тях.

4. Инвестирай в себе си.

Днес живеем в бързопроменяща се среда, в която става нормално човек в хода на кариерата си да смени не само много работодатели, но дори и професията си. Нови професии и нови бизнес ниши се раждат за по-малко от едно поколение. Това изисква от всички, особено от младите хора, да се адаптират бързо и да не спират да учат.

В посока инвестиции и спестявания нещата не са по-различни. Свидетели сме на зараждане и развитие на нови форми на инвестиране, нови инструменти, но и нови рискове. Това изисква непрекъснато да работим за повишаване на финансовата и инвестиционната си култура.

Тук сме описали някои популярни бест селъри, свързани с инвестиции и лични финанси, които могат да са полезен стартов пакет за всеки, който търси да развие своята инвестиционна култура.

5. Планирай разходите си.

Следенето на разходите е полезен навик, който е добре да придобием от ранна възраст. Особено имайки предвид, че младият човек тепърва навлизат в рутината на управлението на личен бюджет и трябва да открие своя баланс между нужди и желания, настояще и бъдещи цели. Бюджетирането и планирането на разходите дава добър поглед върху финансовите ни навици и възможност да ги подобрим. Тук ще откриете списък с едни от най-използваните приложения за управление на личните финанси и създаване на бюджет.

Темата за разходите е свързана и с въпроса за приоритизирането и потребителското ни поведение. В ерата на консумацията много бързо можем да станем заложници на усещането, че „да бъда“ означава „да имам“.

6. Не влизай в капана на заплатата.

Заплата и работа от 9 до 5 увеличава богатството – но не личното, а на работодателя… Нашият труд работи за увеличаването на нетното богатство на акционери и инвеститори в бизнеса на компанията, а ние получаваме конпенсация за своето време. Това, разбира се, далеч не е лошо – осигурява ни стабилност при нисък риск. Но ако преследваме финансова свобода, е важно да гледаме на заплатата и текущите доходи като средство за увеличаване на личното богатство. Тук отново говорим за перспектива на мислене, която би променила в дългосрочен план начина, по който управляваме своите активи.

Ориентацията от ранна възраст е добре да бъде насочена към създаване на допълнителни източници на доход, пасивни доходи, нови инвестиции, които да ни доближават до финансовата свобода, която искаме.

7. Изгради авариен фонд

Често дори и хора на по-сериозна възраст пропускат темата за „бели пари за черни дни“ – сякаш са застраховани от спешни и непредвидени ситуации и те се случват само на съседите. Знаем, че животът далеч не е такъв и ни поднася различни изненади – къде хубави, къде не чак толкова.

Аварийният фонд понякога е труден за създаване и поддържане от семействата, особено с ограничени доходи. Но когато идеята за такъв тип заделени средства е осмислена и разработена от ранна възраст, нещата стоят по-различно. Тук говорим в детайли за аварийния фонд – какво представлява и как да го изградим.

8. Грижи се за здравето си.

Това на пръв поглед не е финансов съвет, но всъщност е доста свързан с личните ни финанси. Темата за здравето и профилактиката от ранна възраст е също въпрос на изградена дисциплина  инавици. И, от една страна, би ни спестило редица трудни или непредвидени разходи в бъдеще. От друга, би ни дало свободата по-пълноценно и по-дълго да се радваме на изграденото от нас лично богатство в годините.

Пуббликувано в #СемейниФинанси и URBN.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *