9 благотворителни каузи, които да подкрепим с децата си

благотворителност

Предколедно много от нас се включват в различни дарителски кампании, но като цяло в България дарителството, благотворителността и доброволческият труд не са силно застъпени и в останалата част на годината по-голяма част от хората забравят за тази тема.

А дарителството и доброволческият труд, наред с позитивите си за общността, могат да бъдат и много полезен инструмент за формиране на правилно отношение към парите и богатството у децата. Дарителството фокусира погледа ни върху нуждите на другите и учи как стойността на едно и също нещо може да бъде оценена по различен начин от различните хора. Дава повод да се замислим върху собствените си финансови навици и консуматорски практики.

Ползите и необходимостта от благотворителна и доброволческа дейност за обществото ни са неоспорими. Всеки от нас вероятно има болка или кауза, които са близо до сърцето му и безкористно подкрепя.

Тук обаче искам да дам още един поглед върху тази дейност – за (не)волния образователен ефект. Доброволческата дейност спомага детето да придобие и развие важни социални умения като работа в екип, отговорност, общителност, умения за решаване на проблеми и конфликти, лидерски и организационни качества. Помага му да приема социалните и културни различния, разширява кръгозора и разбирането за “другостта”. Участието и най-вече осмислянето на благотворителните инициативи помага на детето да развие своята ценностна координатна система и разбирането за стойността.Как да въведем дарителството и доброволческия труд като тема в семейството?

  • Помогнете на децата си да изберат и устойчиво да подкрепят кауза, в която вярват. Чрез дарение на лични средства, чрез личен труд или проявявайки инициативност и креативност за свой проект в полза на общността.
  • Ако пък има кауза, която вие и семейството традиционно подкрепяте, време е да включите и детето си в мисията, да му разкажете на кого и защо помагате.
  • Насърчавайте децата си да се освобождават от старите си вещи в полза на друг. Това може да бъде близко приятелско семейство или официална организация. Децата по правило трудно се разделят със своите вещи, особено стари играчки, дори да осъзнават, че те не са им интересни и необходими вече. Подаряването им от една страна е ценно упражнение за това да не се затрупваме с вещи. От друга страна, е урок за значението на вещите – защото старото за едни може да бъде изключително ценно за други.
  • Обсъждайте с децата си социални, екологични и обществено значими проблеми, анализирайте с тях причините и търсете заедно решения. Това би повишило социалната чувствителност на децата и тяхната ангажираност към дневния ред на общността. Защото все пак крайната цел на социалното добротворчество е не пасивното потушаване на последствията, а справянето с причините.

Ето и някои идеи за организации и каузи, които може да проучите заедно с вашите деца и да подкрепите. Направих кратък списък с организации и проекти, които през годините семейството ми е подкрепяло или върху чиято дейност имам известен поглед. Ще се радвам на обратна връзка и обогатяване на този списък и от вас – с информация за качествени организации и полезни кампании, на които да подадем ръка:

дарителство

1. Подкрепете Операция Плюшено мече

250 доброволци, 400 центъра за социални услуги, 70 000 подаръка, над 20 000 дарители годишно. Коледната кампания на Плюшено мече се превърна в най-мащабната дарителска акция у нас.

В допълнение на тази кампания организацията има и целогодишна менторска програма „Скритите таланти на България“. Повече може да откриете в линка към името, както и в интервюто с Михаела Стойкова, което е давала при нас в блога.

2. Потърсете подкрепа за своя кауза в платформата Time Heroes

Тук можете да разгледате и изберете мисия, която да подкрепите, както и да представите своя кауза, за която търсите подкрепа. Също така има опция да се регистрирате като “герой”, представяйки своите суперсили, за да може ако някой има нужда от тях, да ви потърси.

3. Подарете книга на читалище в нужда

В България има над 3000 читалища. В по-малките общини и селските райони това са организации, чиято дейност често се крепи на инициативността на местни самодейци и частни дарения. Фейсбук групата Подари книга на читалище в нужда прави връзка между читалища, които търсят да обогатят и обновят своята библиотека, с хора, които искат да дарят стари или нови книги.

4. Участвайте с дарение в кампаниите на Българския червен кръст.

Освен чрез парични и предметни дарения, каузите на БЧК имат нужда и от доброволци, които да се ангажират със социална и организационна дейност. Тук ще научите повече за това как може да се кандидатства за доброволческа дейност – работа, подходяща за по-големи ученици и студенти.

5. Включете се като доброволец, ментор или спонсор в програмите на Junior Achievement Bulgaria

Познавам лично изпълнителния директор на JA Bulgaria Милена Стойчева и с удоволствие съм участвала като представител на държавния и корпоративния сектор в техни инициативи, свързани с налагането на иновативни практики в българското образование и свързването на бизнеса и образованието. Участието като корпоративен спонсор или ментор е по-скоро насочено към родителите като възможност, но мисията и ценностите на JA Bulgaria могат да увлекат всеки активен ученик с предприемачески хъс.

6. Поднесете топъл обяд с фондация БлагоДарител

Фондацията подпомага социално слаби хора с топла храна и продукти. Биляна Тодорова, която е един от основателите, е предприемач, собственик на бранта 1 Meter Chocolate и изключително позитивен човек.

7. Помогнете на животно с фондация Четири лапи

Фондацията набира средства в подкрепа на различни проекти, свързани с помощ в отглеждането на изоставени животни, както и в подкрепа на диви животни.

8. Подкрепете кампаниите на Unicef България за по-добро образование, закрила и грижа за децата в България

Unicef България също така набира участници в своите екипи “Шампиони за децата”, които популяризират каузите на организацията и подпомагат дейността по събиране на средства.

9. Станете доброволец в Карин дом

Карин дом е център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности, който се намира в близост до гр. Варна. Доброволците според своите интереси и възможности помагат за поддържането и облагородяването на базата, както и в реализацията на редица благотворителни кампании и образователни проекти на центъра.

Може да харесате още...