Абитуриентите трябва сами да внасят здравните си осигуровки за лятото

Между бала и старта на студентския семестър или трудов договор младежите имат задължение сами да се погрижат за здравните си права, напомня НАП

Над 70% от студентите редовно обучение в първи курс у нас имат пропуски в здравното осигуряване за един, два или три месеца, посочват от НАП. От приходната агенция напомнят, че държавният бюджет покрива здравното осигуряване на учениците до завършване на средното им образование. Здравните вноски се покриват от хазната и за студенти в редовна форма на обучение в български и чуждестранни университети до навършване на 26 г. Но за младежите остава задължението да покрият лятната „дупка“ между двете образователни институции – това обикновено са 2 или 3 месеца от завършването в края на юни до старта на учебния процес във висшето заведение през септември или октомври.

Какво трябва да направят зрелостниците?

Към момента минималната сума за здравни вноски, която покрива задължителното здравно осигуряване, е 28.40 лв. на месец. Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, следващ този, за който се отнасят. Т.е. за юли е необходимо сумата да бъде внесена към приходната агенция до 25 август.

Всички, които сами покриват здравноосигурителните си вноски, трябва да подадат към НАП Декларация Образец 7. Това може да бъде направено изцяло онлайн през портала на НАП с персонален идентификационен код, който се издава безплатно от агенцията, или на място в офис на НАП по постянен адрес.

Какво се случва, ако младежът не плати дължимите здравни осигуровки?

Съгласно Закона за здравното осигуряване при неплащане на дължимите осигуровки за срок, по-дълъг от три месеца, глобата е от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1000 до 3000 лв.

Всеки може да направи справка за своя здравноосигурителен статус в портала на НАП тук. Здравноосигурителните права на лицата, които имат неплатени повече от три месеца здравноосигурителни вноски за последните 3 години, се прекъсват – това означава лишаване от достъп до безплатни здравни услуги. За да бъдат възстановени тези права, трябва да се изплатят всички задължения за здравно осигуряване, натрупани за последните 5 години, включително дължимите по забавата лихви.

Важно е да се отбележи, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодател, невнасянето им не лишава осигуреното лице от здравни права.

Ако младежът не започне веднага обучение в университет?

Държавата покрива здравните вноски само на лицата, които следват висше образование в редовна форма на обучение и са до 26 г. Студентите в задочна форма на обучение, както и такива, навършили 26 години, плащат сами своите здравни вноски – освен ако не са осигурени на друго основание, например работят на трудов договор.

За младежите, които не стартират своето висше образование веднага след гимназия, остава задължението да се грижат за своите здравноосигурителни права. Освен ако не започнат работа – в този случай внасянето е ангажимент на работодателя, а размерът на здравната вноска и 8% от дохода, като се поделя между работодател и работник (в съотношение 60:40).

А за студентите, учещи в чуждестранни университети?

Държавният бюджет покрива здравните вноски и на българските студенти в редовна форма на обучение в чужбина, когато не са навършили 26 години и не упражняват дейност в друга държава-членка на ЕС.

В този случай студентът трябва да представи пред НАП документи, които да докажат здравноосигурителния статус, за да бъдат заличени натрупващите се задължения. Такъв документ е например служебна бележка от университета или диплома за завършено образование, като в тях задължително трябва да фигурира периодът на обучение и да са преведени от лицензирана агенция.

Това обаче касае периода на самото следване и не отменя задължението за здравни вноски в месеците между гимнацията и университета.

Виж още:

Ваканцията наближава. Къде и какво да работят тийнейджърите през лятото?

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *