В Тайния клуб на милионерите Уорън Бъфет учи децата на предприемачество

тайният клуб на милионерите

Елена, Радли, Джоунс и Лиза са 14-годишни тийнейджъри. Те имат различни интереси и мечти, много различни са по характер. Но ги обединява интереса им към бизнеса и финансите. 

Те създават Тайния клуб на милионерите (The Secret Millionaires Club), където споделят своите знания и предизвикателства, свързани с управлението на пари, с инвестирането и предприемачеството. Техен ментор и наставник е не кой да е, а известният американски инвеститор и бизнесмен Уорън Бъфет.

Предприемчивите деца се сблъскват с куп финансови и бизнес проблеми за решаване. В своя таен клуб те се учат как да стартират собствен бизнес, как да изготвят бизнес план, как да търсят партньори и съмишленици. Разбират какво е реклама и как работи, как да привличат клиенти, как да решават конфликти в екипа, защо е важно да бъдат дисциплинирани и постоянни. 

Това е основната история, около която е изграден образователният анимационен сериал The Secret Millionaires Club, създаден от Genius Brands International, Inc. 26-те кратки епизода могат да бъдат гледани в YouTube канала на поредицата.

Целта на сериала е да запознае децата с основни финансови концепции и бизнес практики по атрактивен и разбираем начин, като в същото време им показва здравословни модели на отношение към парите и финансите и добри примери за екипна работа. Анимираният герой на Уорън Бъфет е озвучен от самия бизнесмен и във всеки от епизодите помага на тийнейджърите със съвети и истории от реалния бизнес, окуражава четиримата ученици и ги насочва към успех в техните начинания и мечти. 

Тайният клуб на милионерите представя също полезни теми относно управлението на личния бюджет – като това да не харчим повече, отколкото имаме, да заделяме за спешни случаи, да взимаме пари назаем, само ако имаме план как ще ги върнем после и т.н. Видеата показват също последствията, които могат да се случат, когато хората не взимат мъдри решения.

„Тези видеа не са предназначени да научат децата как да четат счетоводен баланс“, казва Бъфет за SMC. „Целта е да им предостави забавен начин да разбират бизнеса и да развиват добри навици от ранна възраст.“ Той споделя, че на тези прости уроци за бизнеса и живота е учил и своите деца. Възпитаването на здрави финансови навици от ранна възраст дава по-добри шансове на децата да бъдат успешни като възрастни, казва бизнесменът в интервю за NBC. И посочва, че често родителите правят грешката да изчакват твърде дълго с тези разговори, докато децата им станат тийнейджъри.

Ето някои от съветите и уроците, които децата научават от епизодите:

  • Най-добрата инвестиция, която можете да направите, е инвестицията в себе си.
  • Колкото повече учите, толкова повече ще спечелите.
  • Намерете нещо, което ви харесва да правите, и няма да ви се налага да работите нито ден в живота си.
  • Отнасяйте се с другите хора така, както бихте искали те да се отнасят с вас.
  • Никога Репутацията е безценна, не я разменяйте и не я жертвайте за нищо.

10 златни цитата от Уорън Бъфет

„Цената е това, което плащате. Стойността е това, което получавате.” 

„Рискът идва от това, че не знаете какво правите.“

„Веригите на навика са твърде леки, за да бъдат усетени, докато станат твърде тежки, за да бъдат счупени.“

„Не спестявайте това, което е останало от харчене, а изхарчете това, което е останало от спестяване.“

„По-добре е да дружите с хора, които са по-добри от вас. Подбирайте си хора, чието поведение е по-добро от вашето и вие ще се движите в тази посока.”

„Инвестирането е като бейзбола. Ако искаш да бележиш, не трябва да си наясно с електронното таблото на стадиона, а с това какво се случва на игрището.”

„Ако се окажете в постоянно течаща лодка, енергията посветена на смяната на плавателни съдове вероятно е по-продуктивна от енергията за запушване на течове.”

„Много по-добре е да си купиш страхотна компания на добра цена, отколкото добра компания на страхотна цена.”

„Никога не се опитвам да печеля пари на капиталовия пазар. Купувам дадена акция с идеята, че на следващия ден могат да затворят пазара и да го отворят отново след пет години.”

„Това, което научаваме от историята е, че хората не се учат от историята.”

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *