Да подготвим ученика. 6 съвета за семейния бюджет и разходите за 15 септември

училище

Back to School кампанията на магазините ни залива от всички канали, превръщайки се в малък Black Friday за ученици и изкушавайки потребителските ни сетива. Ето някои съвети как да се придържаме към разумното пазаруване през септември:

Определете таван на разходите

Независимо дали сте планирали и заделяли за този разход предварително през годината или смятате да се справите с наличните през месеца средства, важно е да поставите и следвате лимити. Преценете каква е сумата, която може да си позволите да похарчите за ученика този месец с оглед на останалите регулярни разходи на семейството. Ако се окаже, че необходимите покупки надхвърлят тази сума, обмислете кои покупки бихте могли да отложите за известно време или кои имат по-бюджетни алтернативи.

Направете предварителен списък

Трябва да признаем, има страхотни аксесоари и пособия, които просто бихме купили, за да създадем настроение и радост на детето. Ако влезем неподготвени в голяма книжарница, със сигурност ще се изкушим да си тръгнем с далеч повече покупки от предвиденото. Но ако целим с поглед към бюджета, по-разумно е да работим по предварителен списък.

Ако смятате, че заедно със своя ученик бихте се изкушавали твърде много от модните оферти в мола, пазарувайте онлайн. Така много по-лесно ще съумеете да се придържате към плана и да следите размера на кошницата.

Добра практика е да изчакате първата родителска среща, която обикновено е малко преди 15 септември. Класният ръководител ще даде ясен списък с необходимите материали, към който да се придържате. Освен че спестява доста лутания в избора, това ограничава възможностите за грешки и несполучливи решения в пазаруването.

Разпределете покупките във времето

Трябва да признаем, че не всички разходи за ученика са пряко свързани с 15 септември. Всъщност след лятната ваканция доста от децата имат нужда от нови дрехи и обувки, просто заради началото на новия сезон и заради това, че в топлите месеци са пораснали с няколко сантиметра. Но не е задължително да пълним целия гардероб в рамките на един месец. Ако искате да облекчите бюджета си през септември, маркирайте в своя списък кои покупки са най-важни и спешни и кои могат да изчакат месец или два.

Подходете практично към гардероба

И тук списъкът ще ни спаси от хаоса…

Чували ли сте концепцията за “капсулен гардероб”? Означава колекция от дрехи, подбрани така, че отделните елементи да могат лесно да се комбинират помежду си и да създават нови и нови вариации. 

Ако пренесем тази идея върху детските дрехи, това означава да направим хубав списък с необходимите видове и бройки артикули, като при избора подберем цветовете и материите така, че да се комбинират лесно помежду си. Независимо от възрастта на детето, консултирайте избора с него – за да не купите дрехи, които после ще си останат в гардероба неизползвани.

В същото време прегледайте старите и омалели дрехи и обувки на вашия ученик – със сигурност ще откриете находки в отлично състояние, които може да продадете в платформа за артикули втора ръка. 

Помислете за кое си струва

Има покупки, за които е наистина важно да се насочим към качествени (и често по-скъпи) варианти, но и вещи, при които без притеснение можем да изберем по-бюджетни варианти. 

Раницата, например, е вещ, за която е важно да не правим компромиси с качеството. От друга страна, ако началото на училищния живот ще бъде съпроводено и с първия личен мобилен телефон на детето, далеч не е необходимо да скачаме на последния и най-скъп модел смартфон. Малките деца нямат тази необходимост, а и все още нямат навика да пазят добре вещите си, така че по-стар и евтин вариант, включително втора употреба, е подходящ първи избор.

Разгледайте списъка си за пазаруване и обсъдете с вашия ученик за коя вещ колко сте склонни да платите. Трябва да си дадем сметка, че за децата и тийнейджърите сравнението с връстниците е до голяма степен определящо за самочувствието и не бива да сме крайни в решенията си. Детето ще настоява за конкретни популярни марки и модели за някои свои вещи и е полезно да откриете заедно идеалния баланс между нуждите и желанията. Не бива да пропускаме също, че децата обикновено имат свои спестявания именно за подобни покупки и може би сега е удобният момент да ги използват при подготовката за училище.

Разгледайте варианта и за използвани вещи. Още от нашето детство сме свикнали да търсим учебници и помагала “на старо”. Second hand културата обаче ни учи, че можем да се насочим към употребявани вещи и в други категории, помагайки за концепцията на кръговата икономика, отговорната консумация и намаляване на вредното въздействие върху околната среда. А в платформите за втора ръка често откриваме нови находки на значително по-добри цени.

Възползвайте се от помощта за ученици

Еднократна помощ за ученици тази година могат да получат децата, записани в I, II, III, IV или VIII клас за учебната 2023/2024 г., независимо дали учат в държавно, общинско или частно училище. Размерът на помощта е 300 лв., като се изплаща на два пъти – 150 лв. през първия учебен срок и 150 лв. през втория. Повече информация ще откриете тук.

Публикувано в #СемейниФинанси и URBN.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *