За сп. Икономика: Развиваме отговорността към личните финанси

списание икономика

Защо темата финансова грамотност е важна за децата?

„Финансова грамотност“ звучи много сложно, само за професионалисти. А на всеки от нас ежедневно му се налага да взима решения в тази област – да определя своя бюджет, да търси възможности при финансови трудности, да преценява каква част от приходите си да спестява и как да инвестира. Ако тези въпроси са по-добре застъпени при подрастващите, в зряла възраст това би им спестило много грешки от неопитност и непознаване на материята. Темата за финансовата грамотност не е достатъчно застъпена в училище, а това е средата, в която най-добре би могла да намери широк отзвук.

Какво отличава отношението към парите на съвременните деца?

Разбирането за парите у децата, особено в по-ранна възраст, обикновено се свежда до средство за разплащане, за харчене. А родителят често е възприеман в ролята на касичката. Активното участие на децата в управлението на семейния бюджет много помага тези представи да се изчистят и да бъдат изградени правилните навици по отношение на личните финанси. Една от най-трудните теми за децата е за това как парите променят своята стойност във времето, как да ги накараме да работят за нас.

Как работите по темата за личните финанси?

Образователният комплект на издателство Carrot има за цел не просто да обясни на достъпен език основни термини и процеси, но поставя на фокус отговорността и разумното отношение към личните финанси. Надявам се включените въпроси и казуси да стимулират децата (а и възрастните) критично и аналитично да погледнат върху темата за личните финанси и да формират у тях любопитство и предприемаческо мислене.

Какъв е националният пазар за финансова грамотност?

На българския книжен пазар има немалко стойностни издания за деца по темата финансова грамотност. Каузата е обща – колкото повече качествено съдържание, толкова по-добре за децата.

списание икономика

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *