Изложба показва парите през погледа на децата

Наградиха победителите в Националния конкурс за детска рисунка Моята паричка

Как изглеждат парите през погледа на децата?

Какви биха били банкнотите на бъдещето, ако бяха измислени от деца?

Кои исторически и съвременни личности според децата заслужават честта да бъдат поставени върху банкноти?

На тези въпроси отговаря Изложбата „Моята паричка“, която представя над 350 проекта на банкноти, измислени от деца в рамките на Националния конкурс за детска рисунка Моята паричка 2023. Домакин на изложбата е галерията за модерно изкуство UniCredit Studio (София, пл. Света Неделя 7). Експозицията е с вход свободен и е отворена за посетители до 15 юни. Пъстрото изложение на детските пари беше открито в събота, 3 юни, със своеобразен празник на паричката, на който бяха наградени и победителите в конкурса.

Конкурсът Моята паричка е организиран от платформата за финансова грамотност The Little Chief и медията на съвременната жена Mammi.bg като провокация към въображението на децата и към тяхното любопитство по отношение на парите и темата за личните финанси. Провеждането му беше съпътствано от редица инициативи в училища и местни общности, насочени към финансовата грамотност на децата. 679 деца от 94 населени места в страната се включиха в надпреварата, представяйки своите идеи за дизайн на банкнота.

Награждаването

В конкурса бяха отличени петима победители. Наградният фонд от общо 2400 лв. беше предоставен от UniCredit Bulbank. Издателствата Керът, Клевър бук и Сиела подариха на финалистите книги и образователни комплекти.

Водеща на церемонията беше 7-годишната Карина, подпомогната от своята майка Наталия Тодорова – авторът на съветите за финансова грамотност за деца в платформата The Little Chief и един от основните организатори в конкурса.

Победителите бяха наградени от членновете на журито журналиста Живка Попатанасова, изпълнителния директор на Junior Achievement Bulgaria Милена Стойчева, директора на клоновата мрежа на УниКредит Булбанк Екатерина Панайотова и икономиста от ИПИ Лъчезар Богданов. Своите поздрави към участниците дистанционно от Ню Йорк изпрати и петият член на журито художникът Хубен Черкелов. Стефи Стоянов, създателят на платформата Mammi.bg и съорганизатор на конкурсаq отличи победителят на Трето място.

Победителите

Победител на публиката: Мария-Магдалена Бонева, 11 г. от Ямбол

https://parichka.bg/contest/moyataparichka/submission/6424/

Над 20 000 души се включиха в гласуването на публиката в сайта на конкурса www.parichka.bg. Със 779 гласа на първо място се открои проектът на 11-годишната Мария-Магдалена от Ямбол. Нейното отличие беше връчено от журналистът от БТВ Живка Попатанасова.

„Банкнота се казва „хитри“, наречена е на Хитър Петър. Номиналът е 999, което идва от една от приказките за Хитър Петър, в която той надлъгва чорбаджията.“ – споделя Мария-Магдалена за своята рисунка.

Първо място: Никол Динева, 10 г. от Димитровград

https://parichka.bg/contest/moyataparichka/submission/8132/

Никол Динева спечели симпатията на 5-членното жури с посланията на нейната банкнота, насочени към равенството между хората и опазването на околната среда. Нейната награда беше връчена от Милена Стойчева, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria – един от партньорите в организацията на конкурса.

Второ място: Александър Костадинов, 12г. от Пловдив

https://parichka.bg/contest/moyataparichka/submission/5938/

Провокиран от бурното развитие на технологиите, Александър решава да уважи върху своята банкнота Джон Атанасов, бащата на първата електронна цифрова машина АВС.

Алексъндър получи своето отличие от икономиста Лъчезар Богданов, който разказа как със сина си обсъждат у дома темата за парите и личните финанси.

Трето място: Марина Йорданова, 11 г. от Перник

https://parichka.bg/contest/moyataparichka/submission/9153/

„Нека всеки ден, използвайки банкнотите, се замислим за какво избираме да ги използваме! Да не губим погледа към важните неща и да не спираме да вярваме, че няма недостижима цел.“ – каза Марина, получавайки своя медал и обяснявайки защо е избрала да изобрази Слънчевата система на своята паричка. Тя беше наградена от Стефи Стоянов, основател на Mammi.bg и съорганизатор на конкурса.

Специална награда на UniCredit Bulbank: Георги Петров, 10 г. от София

https://parichka.bg/contest/moyataparichka/submission/8382/

UniCredit Bulbank, които са основен партньор на инициативата и дарител на паричния награден фонд в конкурса, избраха да отличат със специалната награда на банката 10-годишния Георги от София и неговата зелена банкнота на бъдещето.

„Светът на парите през погледа на децата е много шарен, изпълнен с въображение и с чувство за хумор. Но и с послания за важните теми на утрешния ден – за мира, за бедността и равенството, за опазването на природата…“ – каза Наталия Тодорова по време на церемонията. Тя отправи специална благодарност към всички участници в конкурса за ентусиазма, старанието и интереса към темата за парите и личните финанси, както и на родителите и учителите, които с този конкурс са отворили дискусията за финансовото образование на децата.

моята паричка

Конкурсът Моята паричка се реализира с подкрепата на УниКредит Булбанк, издателствата Клевърбук, Сиела и Керът, Джуниър Ачийвмънт България, Национална мрежа за децата, Българския форум на бизнес лидерите, Адв. Дружество “Станков, Тодоров, Хинков и Спасов”, сп. Икономика, Dir.bg, Инвестор Медия Груп, Мамми БГ, сайтът Детските градини, платформата Малки съкровища, обучителен център Решение, 365 идеи.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *