Нужди vs. Желания?

нужди и желания

Разграничаването звучи лесно, дори и за децата, нали? За всеки е ясно, че месото за вечеря е задължителна покупка, а шоколадовото яйце… е, може да минем и без него.

Да, на теория и деца, и възрастни, могат да разграничат продукти и услуги, които определяме като задължителни за нашия нормален и здравословен живот (нужда), от онези, които използваме, за да си доставим допълнително удоволствие, да се поглезим, да сме по-по-най (желание). Но за изграждането на правилните финансови навици е важно не просто да разбираме разликата, а да я осъзнаваме като поведение.

Нуждите са стоки и услуги, които задължително ни трябват, за да живеем нормално и здравословно. Те обикновено са устойчиви във времето, но варират според възрастта, целите на човек и пр.

Желанията са стоки и услуги, без които спокойно можем да живеем, но пък използването им би ни направило по-доволни, по-красиви, по-интересни… Те често се променят – според настроението, интересите, възрастта.

Защо е важно да говорим с децата на тази тема? Разбирането за разликата между нужда и желание помага да приоритизираме разходите, да планираме. И това не се отнася само за децата, но и за възрастните, при които също наблюдаваме импулсивното пазаруване и необмислените покупки.

Важно ли е да го имаме сега? Има ли по-ценни неща, които ни трябват? Можем ли да изчакаме? Това са въпроси, които винаги можем да задаваме на детето, когато пазаруваме заедно или обсъждаме покупките. Рутината на тази преценка би помогнала на детето в бъдеще по-умело да преценява как да разпределя личния си бюджет, за какво е разумно да похарчи средства, каква част от парите си може да задели за желания.

Нашата цел е не да ограничаваме и да превръщаме децата в спартанци, а да ги научим, че за желанията трябва да се потрудим, понякога да изчакаме. Отложеното задоволяване на желанията при децата учи също на търпение и оценяване на стойността на парите.

БЕЗПЛАТЕН РЕСУРС ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ

Какво е нужда и какво е желание? Предлагаме ви една игра, с която по забавен начин може да започнете разговора по темата при дете в предучилищна възраст.

Поговорете с детето за разграничаването на нужди и желания. След което му предложете да направи своята селекция – нека изреже продуктите, които иска да купи, и ги раздели в групичка на нуждите и групичка на желанията. Обсъдете резултата. Някои от подбраните изображения могат да имат двоен смисъл според ситуацията и именно тях трябва да обсъдим най-внимателно.

нужди и желания

Нужди vs Желания

С попълване на Вашия мейл декларирате, че сте се запознали с Политиката за поверителност на нашия сайт и потвърждавате желанието си да се абонирате за бюлетина за финансова грамотност. Може да оттеглите това съгласие във всеки следващ момент.
ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО

Изпрати линк за сваляне на:


Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *