По майчинство и работеща. Възможно ли е това?

Темата за обезщетението за раждане и отглеждане на дете разгледахме в предишни публикации:

Всичко за майчинството

Отпуск по бащинство

Често обаче изниква и въпросът може ли все пак майката да работи и да има допълнителни доходи в периода, в който се води в отпуск и получава обезщетение от държавата за това? Отговорът е Да, има такава възможност, но има и особености за това, които е важно да знаем, за да не се окажем с прекъснато майчинство.

Обезщетението за майчинство и за отглеждане на дете може да се ползва от майката при условие че има натрупан поне 12 месеца стаж, през който е осигурявана за общо заболяване и майчинство. Обезщетението е вид компенсация за това, че през този период майката е прекъснала своята работа по трудов договор и съответно във времето на този отпуск няма осигуряване за общо заболяване и майчинство. В случай че тя възобнови своята работа на трудов договор, майчинството се прекратява – но пък до 2-годишна възраст майката продължава да получава 50% от това обезщетение като стимул от страна на държавата за по-ранно връщане на жените към икономиката.

Същото се отнася и за самоосигуряващите се, които упражняват дейност, за която са регистрирани, включително и по граждански договор.

Тогава какво може да работи майката, докато гледа своето дете?

Граждански договор

Няма пречка през периода на обезщетението майката да работи по граждански договор – и да получава в пълен размер своето майчинство в допълнение към възнаграждението си по този договор. Това е така, защото върху доходите от граждански договор се внасят осигурителни вноски само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт, но не и за общо заболяване и майчинство.

Този тип договорни отношения се наричат още договор за възлагане. При тях няма престиране на определен брой часове пред работодателя, а постигане на конкретен резултат – например работа по проект с определен срок и резултат, за изпълнение на определена задача или изработка на дадено изделие и пр.

Важно е и каква дейност се упражнява под формата на граждански договор, за да не се окаже той прикрит трудов договор с цел заобикаляне на правилата. Предметът на гражданския договор не трябва да повтаря ангажиментите и характеристиките на позицията, която майката заема по основния си трудов договор. Т.е. не може майката да се върне на пълен работен ден и да изпълнява ежедневни задължения като по трудов договор с конкретно работно място и време, но просто да е подписала граждански договор, тъй като при една проверка нарушението ще се види ясно.

Самоосигуряващите се лица, които са осигурени за общо заболяване и майчинство, имат право на парично обезщетение за майчинство – за бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст в пълен размер при условие, че не извършват дейността, за която са регистрирани, както и при условие, че не работят по граждански договор, без значение дали работата по този договор е във връзка с дейността им или не.

Втори трудов договор

След изтичането на 135 дни от отпуската по майчинство майката може да сключи допълнителен трудов договор с втори работодател. Старта на тази втора работа няма да прекъсне изплащането на обезщетението по майчинство, дължимо при основния работодател, където майката все още в отпуск.

Важно е да знаем, че при работа на два трудови договора работните часове не могат да надвишават 12 часа дневно.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *