8 финансови задачи, с които оценяват 15-годишните

финансови задачи

Ето с какви задачи оценяват финансовата грамотност на тийнейджърите в изследване на ОИСР

PISA (Programme for International Student Assessment) е програма за международно оценяване на учениците, която се организира от ОИСР и обхваща 20 държави. Изследването се провежда веднъж на 3 години и оценява функционалната грамотност на 15-годишните в областите четене, математика и природни науки, финансова грамотност. Предстои да бъдат оповестени данните от реализираното през 2022 г. допитване сред младежите, което има за цел да проследи и отражението на пандемията върху техните умения и компетенции.

Предходното издание на PISA е с данни от 2018 г., когато България се нарежда на 16-о място сред 20 изследвани страни по отношение на нивото на финансова грамотност. Повече за резултатите от това изследване може да прочетете в нашия материал тук.

Тестът на PISA включва множество въпроси, като обследва социален статус, нагласи, достъп до информация, самооценка, интереси, опит и пр. Има и конкретни задачи и казуси, които наслагват върху тази картина представа за реалните умения и компетенции на учениците. Задачите и казусите са разделени по ниво на трудност от 1 (най-лесни) до 5 (най-комплексни и трудни). Те оценяват доколко учениците имат разбиране за финансовите концепции и рискове, както и уменията им, за да вземат ефективни решения в различни финансови контексти.

Ето част от задачите по тема финансова грамотност, включени в изследванията на PISA през 2012 и 2018 към 15-годишните ученици:

* Текстовете и изображенията са взети от сайта на PISA. Преводът на български език на текстовете е на редакцията. Изображенията са оставени в оригиналния си вид, но при реализиране на изследването във всяка държава те се представят на съответния език.

Казус 1

Дадена е следната фактура.

Въпрос от ниво на трудност 1: Защо е изпратена тази фактура до Сара?

 • А) Защото Сара трябва да плати на Breezy Clothing
 • Б) Защото Breezy Clothing трябва да платят на Сара
 • В) Защото Сара е платила на Breezy Clothing
 • Г) Защото Breezy Clothing са платили на Сара

Въпрос от ниво на трудност 2: Колко е таксата на Breezy Clothing за доставка на дрехите? Посочете във валута zed.

Казус 2

Тази графика показва цената на една акция на Rich Rock за период от 12 месеца.

Въпрос с ниво на трудност 3: Кои твърдения относно тази графика са верни?

 • Най-добрият месец за покупка на акциите е бил септември.
 • Цената на акциите се е увеличила с около 50% за годината.

 

Казус 3

Всеки месец заплатата на Джейн се изплаща по нейната банкова сметка. На изображението по-долу е фишът за заплата на Джейн за юли.

Въпрос с ниво на трудност 4: Каква сума работодателят на Джейн е превел към нейната банкова сметка на 31 юли?

 • А) 300 zeds
 • Б) 2500 zeds
 • В) 2800 zeds
 • Г) 19 600 zeds

Казус 4

Дейвид използва банка ZedBank. По мейла получава това съобщение:

Уважаеми клиенти,

Възникна грешка на сървъра на ZedBank и информацията за Вашият интенет достъп до банковата Ви сметка е унищожена. Към момента Вие нямате достъп до своя акаунт, като неговата сигурност в настоящите обстоятелства не е защитена.

Моля, послевайте линка по-долу и следвайте инструкциите за възстановяване на достъпа. В процеса ще бъдете помолени да предоставите своите банкови детайли: Https://ZedBank.com

Въпрос от ниво на трудност 5: Кои от тези твърдения биха били добри съвети към Дейвид?

 • А) Да отговори на този мейл, като предостави своята банкова информация за интернет достъп.
 • Б) Да се свърже със своята банка и да поиска информация относно това съобщение.
 • В) Ако линкът от съобщението съответства на сайта на банката, да го последва и да изпълни инструкциите от него.

 

Казус 5

Г-н Дейвис тегли заем, за да купи кола за семейството си. Лихвата по кредита е фиксирана. Един от разходите, които г-н Дейвис ще има за обслужгване на автомобила си, е месечната вноска по изплащане на заема. Има и други текущи разходи като разходите за бензин, за ремонт и поддръжка.

Някои разходите за автомобила ще се увеличат, ако семейството използва колата повече, но други разходи ще останат същите. За всеки от посочените по-долу видове разходи отбележете „Увеличава се“ или „Остава същият“, за да покажете какво е вероятно да се случи, ако семейството използва колата повече. (въпрос с ниво на трудност 3).

 • Месечните вноски по кредита се увеличават / остават същите
 • Разходите за бензин се увеличават / остават същите
 • Разходите за ремонт и поддръжка се увеличават / остават същите

 

Казус 6

Кели иска от банката заем от 2000 зеда (zed е измислена парична единица), за да си купи музикална уредба. Кели има избор да изплати заема за две или три години. Годишният лихвен процент по кредита е еднакъв и в двата случая. Таблицата показва условията за погасяване на заема от 2000 зеда за две години:

Период на погасяванеМесечна вноскаОбща сума по изплащане на заемаОбща сума на платената лихва
2 години91.67 зеда2200.08 зеда200.08 зеда

 

Как ще се различават условията за погасяване за заемане на 2000 зеда за три години? Посочете „Вярно“ или „Невярно“ за всяко твърдение (ниво на трудност 4):

 • Месечните вноски ще бъдат по-големи за заем за три години.
 • Общата платена лихва ще бъде по-голяма за заем за три години.

Казус 7

Кевин използва компютър в интернет кафене. Той посещава онлайн магазин, който продава спортна екипировка. Въвежда данните на банковата си карта, за да плати футболна топка.

Сигурността на финансовата информация е важна, когато купувате стоки онлайн. Посочете поне едно нещо, което Кевин можеше да направи, за да увеличи сигурността, когато плаща онлайн? (ниво на трудност 4).

Казус 8

Ан е на почивка в страна, наречена Farway, но обикновено живее в Zedland. Паричната единица в Zedland е ZED. Паричната единица във Farway е FAD. По време на празника обменният курс е 1 ZED = 25 FAD.

Ан се нуждае от 200 FAD, за да си купи храна. Ако тя обмени някои от своите ZED, обменното бюро ще приложи 3% комисиона. Ако изтегли FAD от банкомат във Farway, нейната банка ще й начисли фиксирана такса от 2 ZED. Да обмени ли Ан своите ZED или да изтегли FAD от банкомат?

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *