Какейбо – японското изкуство в разпределянето на личния бюджет

какейбо

Какейбо (kakebo) е начин за проследяване и анализ на семейния или личния бюджет. В буквален превод идва от йероглифите, означаващи „счетоводна книга на домакинството“. За автор на метода се счита Хани Матоко – първата жена журналист в Япония. Целта му е да въведе аналитичен подход и дисциплина в управлението на разходите и да помогне за натрупване на спестявания с малки месечни суми.

В същината си какейбо представлява водене на регистър на ежедневните разходи. Препоръчва се това да се случва в тефтер на ръка, защото се счита, че по този начин има по-добра ангажираност и мислене по отношение на всеки един „осчетоводен“ разход. Методът на записване цели не само воденето на добра отчетност, но най-вече самоанализ по отношение на потребителските ни навици. Записването няма толкова счетоводни цели, колкото е инструмент за осъзнаване.

Регистър на приходи и разходи

Методът изисква дисциплина по отношение на проследяването на разходите. Полезно е това да се случва отделно на дневна, месечна и годишна база, за да могат да бъдат направени и съответните анализи. Какейбо предлага за всички ежедневни разходи да имаме малко тефтерче под ръка за бързо записване. Според автора на системата това спомага всеки път да се замисляме за конкретния разход и неговата обоснованост и нужда.

Методът изисква и всеки път щом правим определен разход да се замисляме и по възможност да записваме някои особености като – мога ли да пропусна тази покупка, мога ли да си я позволя, колко време ще я ползвам, защо искам точно това, бих ли го купил отново, как се чувствам и пр. При последващ преглед и анализ на поведението това би помогнало много за управлението на импулсивни покупки и склонност към емоционално пазаруване.

За месечния бюджет тези ежедневни записи се трансформират в отделна по-аналитична таблица с разпределение по категории, която позволява да погледнем по-общо картинката и да идентифицираме евентуални проблеми в разпределението на парите ни. В тази таблица се записват всички месечни приходи – заплата, хонорари, наем, бонус и пр. Записва се заделеното за спестявания и инвестиции. И, разбира се, разходите – разпределени в 4 основни категории:

  • Основни разходи: Наем, транспорт, храна, медицински разходи, битови сметки и др.
  • Незадължителни разходи: Подаръци, козметика, мода
  • Забавление и култура: Хранене навън, клубове, кафета и ресторанти, културни и увеселителни събития, книги и др.
  • Извънредни или неочаквани разходи: Ремонти, непредвидени медицински разходи, еднократни неповтарящи се разходи като електроника и техника, обзавеждане и др.

Целта на тези записи е да ни накара да направим изводи по отношение на начина, по който харчим. Кое перо от личния ни бюджет заема най-голям дял в разходите? Кое перо можем да намалим? Можем ли по-добре да управляваме „извънредните“ разходи и наистина ли са извънредни те?

Важна стъпка от този преглед е залагането на финансови цели за следващия месец – напр. Спестяване на определен процент от приходите или намаляване на дадено перо разходи.

Годишен обзор

Годишният преглед на личния бюджет дава възможност да се замислим в повече дълбочина относно повтарящи се модели на поведение при харчене и спестяване. Себеоценката помага да утвърдим добрите практики и да съзрем слабите си места по отношение на планирането.

Какейбо ни дава възможност да се запитаме: В коя категория харча най-много и защо? Могат ли да се намалят тези разходи? Кой е най-трудният ми месец по отношение на разходите и защо? Можеше ли да го предвидя и как да се подготвя следващия път? Кой беше най-лесният месец по отношение на разходите? Успях ли да спестя в този месец?

Защо да използваме системата какейбо?

  • Организира добре семейния или личния бюджет и дава спокойствие по отношение на справянето с разходите
  • Дава ясна визия за това как и за какво харчим, помага ни да контролираме баланса между нужди и желания и дисциплинира
  • Помага да спестяваме на месечна база

Какейбо може да ни помогне да спестим средства, като ни научи как да категоризираме разходите си и да ги държим в рамките на планираното; помага да бъде ограничена прекомерната консумация и харченето за ненужни вещи като насърчава да анализираме своето поведение; помага да идентифицираме нуждата от спестявания за спешни ситуации.

Малко са хората, които биха продължили стриктно да записват всички свои разходи за година и повече. Но ако търсим да подобрим начина на разпределение на парите си и да увеличим темпото, с което спестяваме, дисциплината на записване е много важна стъпка. Понякога се оказва дори единственото, което е необходимо, за да станем по-осъзнати за финансовите си цели и тяхното постигане.

Вижте още: Envelope budgeting или как да държим разходите си под контрол

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *