Отпуск по бащинство. Що е то?

бащинство

При раждане на дете в семейството винаги говорим за майчинството и обезщетението за майката. Преди време представихме този въпрос, но бащите също имат известни привилегии, които ще разгледаме тук.

Когато се роди детето

От датата на изписване на детето от болницата бащата има право на 15 дни платен отпуск. За да може да ползва този отпуск, бащата трябва да работи по трудов договор и да има натрупан най-малко 6 месеца осигурителен стаж във времето назад, както и да е в брак или съжителство с майката.

Прехвърляне на майчинството през първата година

След навършване на 6 месеца на детето майката може да реши да прехвърли остатъка от отпуска си на бащата или на бабата/дядото на детето. Размерът на обезщетението, което ще получава бащата в този случай зависи от неговия осигурителен доход. Месечното плащане е в размер на 90% от средното брутно възнаграждение или среднодневния осигурителен доход за този период. Като има ограничения – не може да бъде под 933 лв. (колкото е минималната работна заплата за 2024 г.) и не може да е над нетното възнаграждение за двете години назад. Колко точно ще получавате, може да изчислите през сайта на НОИ тук.

Гледане на дете до 2 години

Отпускът за гледане да дете след първата му година (т.нар. Майчинство за втората година) също може да бъде прехвърлен на бащата (или баба/дядо, ако тя/той работи на трудов договор). Размерът на обезщетението през втората година е 780 лв. към 2024 г. 

Трета година майчинство

През третата година от раждането на детето майката и бащата имат право да ползват по 6 месеца неплатен отпуск. За него не получават обезщетение, но този период се зачита за трудов стаж за пенсиониране. Този отпуск може да се ползва наведнъж или на части до навършване на 8 години на детето. Също така единият родител може да прехвърли правото за ползване на този отпуск на другия.

Отпуск за отглеждане на дете до навършване на 8 години

Бащата може да ползва допълнителен отпуск от 2 месеца до навършване на 8 години на детето. Размерът на обезщетението за този отпуск е 780 лв. месечно, като условието е бащата да не е ползвал друг вид обезщетение за гледане на детето (напр. да са му е било прехвърлено майчинството през първата или втората година).

Всеки от родителите също така има право на до 40 дни годишен болничен за гледане на дете. 

Когато говорим за отпуск във всички изброени по-горе случаи, това касае бащите, работещи на трудов договор. Самоосигуряващите се лица също могат да получат дължимото обезщетение, но тъй като при тях не можем да говорим за отпуск, е необходимо за периода на обезщетението да не упражняват трудова дейност.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *