Бюджет под око. 8+1 мобилни приложения за следене на семейните разходи

мобилно приложение

„Къде отидоха парите ми?“ Сигурно всеки си задава този въпрос.

Сметки, покупки, планирани и непредвидени разходи… И на финала пак се оказваме със занулен бюджет, без да имаме ясна представа къде и за какво точно са изхарчени средствата. А с покачващата се инфлация всъщност този анализ ни е все по-необходим, защото се налага да търсим ограничения и буфери за покриване на растящите разходи.

Тук ви представяме списък с едни от най-използваните мобилни приложения за управление на личните финанси. Всяко от тях е насочено към това да имаме по-добра информация и данни за анализ на личния си бюджет и най-вече разходи, към това да поставяме и следим различни спестовни и инвестиционни цели.

Звучи досадно да си записваме и въвеждаме всеки извършен разход, но използването на приложение за управление на семейния бюджет много помага да въведем в ред финансите си, да поставим приоритет върху спестяванията и инвестициите, да подобрим потребителското си поведение. Не е необходимо това да се превръща във фикс идея и попълването на таблици да заема голяма част от ежедневието и мислите ни. Но периодичен анализ на разходите и разпределението на бюджета би помогнало да си сверяваме часовниците. А приложенията за лични финанси са особено полезни също за поставяне и следене на различни краткосрочни и дългосрочни финнасови цели, свързани със спестявания и инвестиции.

Разбира се, мнозина биха казали, че простичка таблица или тефтер биха свършили същата работа. Е, не съвсем. Трябва да признаем, че добре структурираното приложение с редица улеснения при въвеждане на информацията и готови диаграми за анализ дава много по-добра мотивация да проследяваме месечните си разходи. Умните апликации ни напомнят за предстоящи плащания, алармират, когато достигнем собствените си лимити в определена категория разходи, насърчават ни по пътя към постигане на финансовите ни цели.

Wally

Приложението дава възможност за разпределение на разходите по категории и съхранява информация за планирани и реални разходи в различните зададени от нас периоди. Също така е подходящо за използване, когато имате конкретни финансови цели, по чийто прогрес работите на дневна, седмична или месечна база и искате да следите как се справяте със събирането на средства. Едно от удобствата на приложението е възможността за директно сканиране на касови бележки, което улеснява въвеждането на данни.

Monefy

Това приложение е семпло и удобно. Има добре селектирани предварително заложени основни категории, като могат да бъдат добавяни и нови. С въвеждането на данни за разходите ни приложението дава възможност много лесно да идентифицираме своите потребителски навици и да залагаме финансови цели.

Mint

В приложението могат да бъдат задавани лимити на отделните категории разходи, да бъдат залагани и проследявани цели за краткосрочно или по-дългосрочно спестяване – напр. за лятната почивка, за нова кола и пр.

GoodBudget

Приложението се базира на системата с пликове за управление на разходите. Може да бъде използвано от различни мобилни устройства, както и съвместно с друг човек – както всъщност се случва реално управлението на един семеен бюджет.

iSaveMoney

Приложението дава възможност да водим отчетност на разходите си по предварително определени категории, да извличаме данните в таблици за анализ или да ги визуализираме в графики.

HandWallet

Безплатна апликация за проследяване на личния бюджет и разходи, включително с виртуално създаване на отделни „пликове“ по пера.

Spendee

Приложението дава възможност за синхронизация с други потребители. Когато говорим за семеен бюджет, голяма част от разходите са споделени между партньорите и съвместното проследяване е задължително.

You Need a Budget (YNAB)

Приложението е базирано на принципите на zero-based budgeting и съставянето на предварителен план при изразходването на всеки лев. Концепцията е обърната – целта не е проследяване на извършени плащания и анализ на поведението, а формиране на желано поведение спрямо заложените финансови цели по отношение на разпределението на разходи, инвестиции, спестявания.

По-голяма част от приложенията имат безплатна версия с базови възможности и допълнителна платена версия за пълния пакет от услуги или пък определен период на безплатно тестване.

мобилни телефони

Ако не желаете да ползвате подобни апликации, но все пак осъзнавате необходимостта от акумулиране и анализ на информацията за разходите си, добрата стара екселска таблица може да помогне. Google Sheets Template предоставят достъп до добре оформени безплатни темплейти, които да ни помогнат в анализа на информацията и визуално да насочат вниманието ни към конкретни елементи от месечния бюджет.

Какво да правим с получените данни?

Независимо дали целта ни е ограничаване на разходи, увеличаване на средствата за инвестиции, натрупване на авариен фонд или друго, на първо място е анализът. Структурираните данни ще ни ориентират кои разходи заемат най-голям дял от месечния ни бюджет, къде увеличението е най-голямо, къде можем да търсим оптимизация. Ще насочи вниманието ни върху потребителските практики, чиято промяна би дала най-устойчив или най-осезаем резултат за бюджета ни. Ще ни помогне да оценим как балансираме между нужди и желания, доколко планираме своите разходи или се движим от импулсивни решения.

Анализът би ни насочил и към подходящ за нас модел за разпределение и управление на семейния бюджет. Ето някои популярни техники, за които сме писали:

Материалът е изготвен за рубриката #Семейни финанси на Dir.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *